latinica  ћирилица
15/02/2023 |  10:47 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Србија обиљежава Дан државности (ФОТО)

Србија данас обиљежава Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара - Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.
Дан државности Србије - Фото: РТРС
Дан државности СрбијеФото: РТРС

Дан државности Србије обиљежава се низом манифестација, уз присуство највиших званичника Српске и Србије.

Код Споменика Вожду Карађорђу у Орашцу одржана је државна церемонија полагања вијенаца и одавања почасти.

Церемонији су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Синиша Каран, који је и министар унутрашњих послова Републике Српске и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Орашац (Фото: РТРС)

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић поручио је у Орашцу да је Сретење симбол државности и борбе за слободу, а да је руководство Србије данас ријешено да води храбру политику и чини све да држава буде слободна и своја.

Обиљежавање је почело Сретењском академијом "Кнежев запис" у Крагујевцу, а настављено полагањем вијенаца и одавањем почасти на Гробу Незнаног јунака на Авали.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на академији да стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена, никакав авантуризам држава више не трпи.

У 12.00 часова предсједник Србије додијелиће одликовања заслужним појединцима и институцијама, а церемонији ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик. Пренос на РТРС и нашем порталу.

Биће одржана и државна церемонија полагања вијенаца и одавања почасти у цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Задужбини краља Петра Првог, којој би требало да присуствује и предједница Владе Србије Ана Брнабић.

Сретење је један од најбитнијих догађаја у политичком, културном и историјском календару Србије.

На Сретење 1804. године почео је Први српски устанак. Био је то зачетак нововјековне српске државе. Тог дана 1804. године, група српских првака, наистакнутијих личности у Срба са простора некадашњег Београдског, односно Смедеревског пашалука, изабрала је Ђорђа Петровића Карађорђа за вожда, предводника устанка.

Поводом Дана државности, предсједник Србије Александар Вучић одликовао појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, међу којима постхумно и фудбалера Синишу Михајловића.