latinica  ћирилица
17/02/2023 |  16:11 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Додик: Награде јунацима који су у Турској у правом свјетлу представили Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће са по 5.000 КМ наградити јунаке-спасиоце из Републике Српске, који су се вратили са своје хумане мисије у Турској, гдје су у правом свјетлу представили Српску.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да је најважније да су се они сви живи и здрави вратили из своје мисије - да помогну људима погођеним земљотресима у Турској.

Предсједник Српске им је захвалио и назвао их правим јунацима.

- Они су људи који су, одлазећи тамо, унијели у тај посао једну значајну, не само хуману димензију свога рада, него и патриотску - да у име Републике Српске све то учине - нагласио је Додик за Срну

Он је навео да је посебну радост и код људи у Српској изазвала вијест када су хероји из Републике Српске из рушевина извукли живу дјевојчицу.

- То је нешто што свима нама грије душу и срце. То су вриједни људи, веома захвални. Ја ћу се почетком идуће седмице, након што се они виде са својим породицама и пријатељима, наћи с њима - одлучио сам да сваком од њих додијелим и новчану награду од 5.000 КМ, зато што су били прави представници Републике Српске и на најбољи могући начин је представљали - најавио је Додик.

Додик се осврнуо и на то да је из Републике Српске послата прва спасилачка екипа у Турску.

- Сада видимо неке у Сарајеву који покушавају да то све генерализују и прикажу како је то било нешто организовано на нивоу БиХ. Апсолутно није. Ја могу да то потврдим - овај конвој је организован у оквиру Цивилне заштите Републике Српске. Они су тамо дјеловали и представљали Цивилну заштиту Српске и није било никаквих других предзнака, а поготово не БиХ - указао је Додик.

У Републику Српску данас се вратио специјалистички тим Републичке управе Цивилне заштите који је 10 дана боравио у хуманитарној мисији у Турској како би помогао у области разрушеној катастрофалним земљотресом у којем је животе изгубило више од 38.000 људи.

Укупно је 30 припадника учествовало у овој хуманитарној мисији и били су међу првим тимовима из свијета који су стигли да помогну унесрећеном становништву.

Отишли су у Турску на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Снажни земљотреси погодили су Турску и Сирију 6. фебруара. У Турској је погинуло више од 38.000 људи, док тачан број жртава у Сирији и даље није поуздан.