latinica  ћирилица
17/02/2023 |  14:19 ⇒ 18/02/2023 | 07:09 | Аутор: РТРС

Након успјешне мисије спасиоци из Српске вратили се кући; Труд и херојство биће награђени (ФОТО/ВИДЕО)

У Републику Српску након успјешне мисије у Турској вратио се Специјализовани тим Републичке управе Цивилне заштите.
Спасиоци из Турске се вратили у Бијељину - Фото: РТРС
Спасиоци из Турске се вратили у БијељинуФото: РТРС

Након десет дана, стигли су кући, живи и здрави својим породицама. Цијелом свијету су за примјер.

Њихов труд и храброст Република Српска ће наградити, поручио је предсједник Милорад Додик, нагласивши да су у хуманој мисији у правом свјетлу представили Републику Српску.

Спасиоци из Српске су у Турској трагали за преживјелима након разорног земљотреса, а у Кахраманмарашу су из рушевина извукли десетогодишњу дјевојчицу.

- Вјерујте ми ја се сад најежим кад се сјетим тог момента, ја сам то изјавио и даље стојим иза тога, тај моменат кад смо извукли напоље не бих мијењао ни за шта на свијету. То је било сасвим случајно наш потражни пас Тора је нањушио леш њене мајке и фактички је њено тијело помогло да се спаси дјевојчица. Можете да замислите какав је то тренутак - испричао је Ненад Јовановић, спасилац.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је по повратку да је успјешно обављен задатак на који су упућени одлуком Владе Републике Српске и по наредби пресједника Републике Милорада Додика.

- Акција и све што смо урадили у Турској имало је само један циљ, да што више помогнемо угроженом становништву у проналажењу преживјелих након земљотреса, а искуство са којим се враћамо нама и свим грађанима Српске треба да улије додатну сигурност да у случају природних катастрофа имамо спремне, обучене и опремљене људе - рекао је Новитовић новинарима који су спасиоце по повратку из мисије у Турској дочекали на граничном прелазу Рача.