latinica  ћирилица
18/02/2023 |  07:06 ⇒ 21:07 | Аутор: Агенције

Три особе, међу њима и дијете, извучени живи из рушевина у Турској послије 296 сати (ФОТО/ВИДЕО)

Тринаести дан од земљотреса у Турској и Сирији. Милиони људи остали су без својих домова. Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живјели. У десет региона у Турској послато је готово 400 хиљада шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.
Посљедица земљотреса у Турској (Фото: EPA/SEDAT SUNA) -
Посљедица земљотреса у Турској (Фото: EPA/SEDAT SUNA)

21.05 - Земљотрес јачине 5,2 степена по Рихтеру погодио је Турску, преноси ЕМСЦ.

Епицентар је био 54 километара сјеверозападно од Кахранманмараша.

18.03 - Земљотрес јачине 4,2 степена по Рихтеру погодио је данас Турску, преноси ЕМСЦ. 

Епицентар земљотреса је био 27 километара од Адијамана.

15.12 - Број погинулих у разорном земљотресу у Турској, који се догодио 6. фебруара, попео се у односу на претходни извјештај за 970 људи, па је тако потврђена смрт 40.642 људи, преноси Анадолија.

12.52 - Локалне власти на сјеверозападу Сирије не дају потребан приступ Агенцији УН за храну, изјавио је данас директор Светског програма за храну Дејвид Бизли упозоравајући да је тој агенцији остало новца само за око 60 дана за програм реаговања на земљотрес.

- Сиријска и турска влада заиста сарађују и дају нам приступ који нам је потребан да пређемо границу, али проблем на који наилазимо су прекограничне операције на сјеверозападу Сирије гдје нам тамошње власти не дају приступ који нам је потребан - рекао је Бизли за Ројтерс на маргинама Минхенске безјбедносне конференције.

11.46 - Ердоган пожелио опоравак дјевојци која је извучена из рушевина послије 248 сати

У телефонском разговору, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган пожелио је брз опоравак Алејни Олмез, девојци која је жива извучена из рушевина срушене зграде 248 сати након што је јак земљотрес погодио југ Турске.

Спасиоци су у четвртак пронашли Олмезову (17) живу испод рушевина у округу Дулкадироглу у провинцији Кахраманмараш, јавила је турска државна телевизија ТРТ.

Она је затим пребачена у болницу у престоници Анкари.

Изражавајући своју срећу због Алејниног доброг здравља, Ердоган је рекао да ће је посетити чим стигне у Анкару, саопштила је Дирекција за комуникације.

10.36 - Испод рушевина пронађена торба са два милиона долара

Ватрогасна служба пронашла је торбу са два скоро два милиона долара испод рушевина једне од кућа у Турској, у покрајни Газијантеп, и предала је полицији, јавила је Анадолија.

Уколико власници новца не буду пронађени, новац ће бити пребачен у државни трезор.

10.24 - Три особе, укључујући и дијете, извучени су живи из рушевина зграде Антакија на југу Турске, 296 сати након разорног земљотреса, пренијела је данас Анадолија.

09.32 - Некадашњи фудбалер Челсија и Њукасла Кристијан Атсу, који је играо за турски Хатај, дефинитивно је настрадао у земљотресу, објавио је његов менаџер Мурат Узунмехмет.

09.00 - Више од 45.000 људи је погинуло у земљотресу који је 6. фебруара погодио Турску и Сирију, а очекује се да ће се број жртава повећавати, јер се многи и даље воде као нестали.

Према посљедњим подацима, у Турској су погинуле 39.672 особе, а у сусједној Сирији више од 5.800, наводи Ројтерс.

08.45 - Турска је саопштила да ће сљедећег мјесеца почети масовну изградњу кућа за преживјеле чији су домови порушени у разорним земљотресима 6. фебруара.

- Изградња ће почети до марта - изјавио је министар за животну средину, урбанизам и климатске промене Мурат Курум, пренијела је турска државна телевизија.

08.25 - Град Бањалука у сарадњи са Црвеним крстом и Фондацијом Удружене жене организовало је хуманитарну акцију "Бањалука је пријатељ" за помоћ угроженима које је погодио разорни земљотрес у Турској и Сирији.

08.21 - Начелник Спасилачке службе "Волф" Ненад Иконић рекао је у нашем Јутарњем програму да ће спасиоци наставити потрагу за преживјелима у турском граду Хатај.

07.30 - Свјетска здравствена организација позвала је међународну заједницу да хитно донира 84,5 милиона долара за хитне здравствене потребе у Турској и Сирији након разорног земљотреса.

----------

У масовним гробницама сахрањују се жртве. Број жртава разорног потреса у две земље премашио је 45.000. У Сирији је највећи број жртава на сјеверозападу земље. Настојања да се помогне становништву ометају сукоби владиних снага и побуњеника.

Иако су наде да ће се у рушевинама пронаћи још преживјелих, чуда су и даље могућа. Јуче, тринаестог дана од земљотреса пронађени су преживјели.

Из рушевина зграде у турској покрајини Хатај, мушкарац је спасен чак 278 сати послије разорног земљотреса.

У Републику Српску након успјешне мисије у Турској вратио се Специјализовани тим Републичке управе Цивилне заштите.

Нјихов труд и храброст Република Српска ће наградити, поручио је предсједник Милорад Додик, нагласивши да су у хуманој мисији у правом свјетлу представили Републику Српску.

Спасиоци из Српске су у Турској трагали за преживјелима након разорног земљотреса, а у Кахраманмарашу су из рушевина извукли десетогодишњу дјевојчицу.