latinica  ћирилица
19/02/2023 |  10:56 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Обиљежено 29 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљежена 29. годишњица оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.
Обиљежено 29 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције - Фото: РТРС
Обиљежено 29 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полицијеФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран каже да МУП има обавезу да сачува Републику Српску мирну, да штити њен уставни поредак, живот и безбједност грађана и њихову имовину.

- Те уставне надлежности Министарства нису нимало ни данас лаке у миру, али то је наша обавеза према онима који су дали живот, да Српску сачувамо мирном и стабилном - рекао је Каран.

Кроз Седми одред, чије сједиште је било у Приједору, прошло је више од 450 бораца, а њих седам животе је уградило у темеље Српске. Шездесет пет их је било лакше и теже рањено. На обиљежавање годишњице формирања дошао је Немања чији је отац погинуо као припадник Специјалне бригаде.

- Нажалост није ми остала слика од оца, али ево ја данас који сам овдје, као син његов да искажем потпуно поштовање према њему, према свим саборвцима његовим који су били овдје, који су дали животе и за ову државу и све овдје што постоји - навео је син погинулог борца Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Немања Максимовић.

Свог сина Радована који је дао живот за одбрану Републике Српске сјећа се Милош Глигорић.

- Био је јако лијеп, јако добар, поштен, био је добар борац и ништа више ја не бих рекао. Хвала свима који су нас позвали, једном годишње долазимо - истакао је отац погинулог борца Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Милош Глигорић.

ФОТО: РТРС

Седми одред Специјалне бригаде полиције био је елитна борбена и маневарска јединица за брза дејства. Током Одбрамбено-отаџбинског рата дејствовао је у зонама одговрности свих шест корпуса Војске Републике Српске.

- У суштини, то није 29 година дана јединице. Сви припадници су углавном били од првог почетка дана рата, тако да су показали све своје чојство, знање, умијеће, свој патриотизам и родољубље - додао је ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Златко Брдар.

Министарство унутрашњих послова, са Војском и народом, одбранило је Српску и донијело слободу.

- Момци су дали неизмјеран допринос за стварање Републике Српске. То говоре многе чињенице, почев од тога на којем су све ратиштима учествовали, успјехе које су остварили, број, нажалост, најхрабријих међу нама, то јест међу њима, оних којих су своје животе уградили у темеље Српске - рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Вијенце на спомен-обиљежје за седам погинулих припадника Седмог одреда положиле су и делегације осталих осам одреда Специјалне бригаде полиције, чија базе су биле широм Српске.

ФОТО: РТРС

Служен је парастос погинулим припадницима Одреда у цркви Свете Тројице и положени вијенци на споменик погинулим борцима "За крст часни" и испред спомен плоче у згради Полицијске управе Приједор.

Одред је имао око 450 бораца, од којих је седам погинулих и 65 лакше и теже рањених.