latinica  ћирилица
27/02/2023 |  19:08 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Настао из нужде као темељ правне моћи, заштите и сигурности - 31 година Устава Српске (ВИДЕО)

Сутра се навршава 31 година од када је проглашен први Устав којим је створен темељ правне моћи, легалитета и легитимитета Републике Српске.
Устав Републике Српске - Фото: РТРС
Устав Републике СрпскеФото: РТРС

Мијењан је и допуњаван, дијелом аутономно у Народној скупштини, а дијелом присилно – наметањем високих представника. Био је и остаје темељ на којем почива Република Српска, са свим уставотворним елементима – од људских права и организације власти, до територијалног уређења.

Настао је на развалинама бивше југословенске заједнице, Устав Републике Српске као штит српском народу, у ратно предвечерје. Посматрајући дешавања у Хрватској и срозавање сународника на ниво националне мањине – преживљавали су и Срби у БиХ осионост муслиманско-хрватске коалиције.

Након што су посланици мимо воље српских колега одлучили да БиХ функционисање настави као независна држава, услиједио је изнуђени одговор - Одлука о оснивању Скупштине српског народа у БиХ. И на плебисцитарним основама трасиран пут Декларацији о проглашењу Републике Српског народа у БиХ.

Био је то вапај за равноправношћу конститутивних народа. Но умјесто равноправности, уз подршку странаца, муслимани и хрвати су наставили исхитрени суноврат у грађански рат. А Срби борбу за свој историјски, политички и уставни субјективитет. Разумно и постепено стваран је Устав као темељ и круна државотворног процеса.