latinica  ћирилица
01/03/2023 |  10:53 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Самарџија: Конаковић наставља стопама Турковићеве

Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија рекао је да се наставља стара пракса дјеловања "дубоке државе" у Министарству иностраних послова у Савјету министара у вези са обиљежавањем непостојећег празника постдејтонске државне заједнице три народа и два равноправна ентитета, те поручио да 1. март Срби и Република Српска никада неће славити.
Жељко Самарџија - Фото: РТРС
Жељко СамарџијаФото: РТРС

- Невјероватно је да у инструкцији /министра иностраних послова Елмедина Конаковића/ стоји да "с циљем развијања свијести о важности празника" ми треба, по ко зна који пут, да обавијестимо заједницу БиХ у земљи пријема, а која је исто тако подијељена око тог празника, као и она у БиХ - рекао је Самарџија.

Он је навео да је боље да их обавјештавају о корисним договорима важним за БиХ, а не о ономе о чему никада неће бити договора, као што је обиљежавање овог датума као заједничког празника.

- Зашто и како, па то понављамо већ 30 година, и то сви знају. Никада неће Срби славити дан када је убијен српски сват, са српском заставом у руци - поручио је Самарџија за Срну.

Са друге стране, истакао је Самарџија, обавјештавање земље пријема о празнику може бити само у складу са законом о празницима које предлажу и усвајају институције БиХ и објављује Службени гласник БиХ, а не странице Википедије.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић доставио је инструкцију свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март, непостојећи "Дан независности БиХ", исто као што је радила и његов претходник Бисера Турковић, чиме је узурпирао дејтонске надлежности Предсједништва БиХ над спољном политиком, саопштили су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа.