latinica  ћирилица
02/03/2023 |  10:42 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

Вишковић-Сатлер: Српска чврсто опредијељена за европске интеграције

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са шефом делегације Европске комисије и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.
Вишковић-Сатлер - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић-СатлерФото: Уступљена фотографија

У отвореном и конструктивном разговору, размотрени су предстојећи кораци у процесу европских интеграција, након што је БиХ у децембру прошле године стекла статус кандидата за чланство у ЕУ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је упознао Сатлера да Влада Републике Српске интензивно ради на два стратешки важна пројекта - изради "социјалне карте" и Стратегији одрживог развоја, истичући да би била пожељна подршка ЕУ овом процесу, с обзиром на то да се ће ови документи служити свим нивоима власти, од локалних до републичких, кao и институцијама и установама.

Говорећи о процесу европских интеграција, Вишковић је нагласио да је Влада Републике Српске чврсто опредијељена за процес европских интеграција, уз стриктно поштовање механизма координације и уставних надлежности.

Премијер Српске је пренио Сатлеру да очекује формирање нове владе Федерације БиХ, те најавио да ће, по успостави нове извршне власти у другом ентитету, иницирати заједничку сједницу двије владе како би се покренули разговори о стратешким пројектима од обостраног интереса.

Такође, на састанку је било је ријечи о испуњавању преузете обавезе БиХ у вези испуњавања 14 приоритета из различитих области, које је Европска комисија идентификовала 2019. године, а чије је испуњавање ускоро везано са процесом отварања преговора о приступању БиХ Европској унији.