latinica  ћирилица
07/03/2023 |  09:28 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Гогановић: Одгађање војне вјежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије је кршење Дејтона

Војна вјежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије није кршење Дејтонског мировног споразума, али њено одгађање 2021. године, за које се унапријед знало да значи отказивање, било је грубо кршења Дејтона, истакао је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

Гогановић је нагласио да ниједно учешће Војске Србије на војним вјежбама није злоупотребљено на било који начин, те да да је свака од њих била одобрена од Предсједништва БиХ.

Реагујући на писања појединих федералних медија да српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић захтјевом за заједничком вјежбом Оружаних снага БиХ и Војске Србије грубо крши Дејтонски мировни споразум, Гогановић је у изјави за Срну позвао тзв. чуваре Дејтонског мировног споразума да исти прочитају и наведу којим анексом је то дефинисано и како то нико није знао раније.

Гогановић подсјећа да су у оквиру војне вјежбе "Здружени напор 2009" у Бањалуци били и припадници Војске Србије, као и да учешће припадника Војске Србије на вјежби "Регекс" 2016. године на Мањачи, такође, није представљало кршење Дејтонског споразума.

- Свој однос према свему што је у предходном периоду учињено на плану регионалне сарадње показао је сада већ бивши министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић када је без одобрења чланова Предсједништва БиХ, као и замјеника министара одбране БиХ 2021. године 'одгодио' одржавање војне вјежбе између Оружаних снага БиХ и Војске Србије, због чега је тадашњи предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија затражио његову смјену - истакао је Гогановић.

Он је напоменуо да је стриктно поштовање Дејтонског мировног споразума основни задатак свих именованих и изабраних функционера из Републике Српске у заједничким инстутуцијама БиХ.