latinica  ћирилица
09/03/2023 |  14:06 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Шпирић: Криза у ФБиХ ескалирала до мјере позивања на оружане сукобе

Предсједавајући Дома народа Параламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић тврди да ће институције власти на нивоу БиХ имати велики проблем уколико се не ријеши криза власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ која је ескалирала до мјере у којој се позива на нереде, па чак и на оружани сукоб.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Он сматра да су свакодневне оптужбе између политичких актера у ФБиХ највећи непријатељ напретка БиХ, те да не постоји ниједан разуман аргумент да се Република Српска оптужује за генерисање кризе у БиХ.

-Због тога су све мање јасни иступи из амбасада и међународних организација који по сваку цијену покушавају наметнути кривицу Републици Српској и њеном предсједнику Милораду Додику. Немогуће да не виде да је у Српској власт формирана у законском року, а Влада ФБиХ је четири године у техничком мандату. Уставни суд ФБиХ једва је попуњен, Клуб Срба је накарадно попуњен и не спроводе се одлуке Уставног суда, а имовина Срба у ФБиХ нестаје из грунта - рекао је Шпирић.

Он наводи да се, упркос овим чињеницама, све вријеме криве институције Републике Срспке за наводно отимање имовине иако се поштује свако слово Устава БиХ, домаћег законодавства и међународне легислативе о људским правима.

- Сви ови аргументи упућују да неко жели задржати стање кризе у БиХ не бирајући средства - указао је Шпирић.

Он је рекао да је ово вријеме глобалне декаденције у којој се криза нуди као рјешење, те је индикативно да се у БиХ константно производе, али и увозе проблеми.

- Република Српска неће бити дио проблема него ће остати на уставним позицијима и у оквиру закона, а било би пожељно да то схвате и политички актери у ФБиХ уколико им је БиХ заиста толико битна - поручио је Шпирић.