latinica  ћирилица
13/03/2023 |  14:21 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Бањалука добија први Календар духовних и историјских догађаја (ВИДЕО)

Бањалука би ускоро требало да добије први Календар духовних и историјских догађаја, саопштено је након састанка представника града и удружења која баштине традицију. Циљ је очување историје и идентитета.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Његовање традиције и културе основни су предуслов за опстанак и очување идентитета. Народна игра и пјесма неизоставан су сегмент, али и амбасадор српске тековине.

- Жеља нам је да у наредном периоду још више посветимо пажњу овој области, зато смо данас у пуном саставу да заједничким снагама дођемо до што квалитетније реализације првог календара духовних и историјских догађаја - навела је Оливера Чудић Асоцијација бањалучких културно-умјетничких друштава и ансамбла народних игара и пјесама.

Заштита историје и културе задатак је сваке локалне заједнице, али и појединца, сматра градоначелник.

- Уношење бадњака, обиљежавање Бадњег дана , само су неки од догађаја које смо ставили у наш Календар који град треба још снажније и одважније да подржи - сматра Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Предраг Адамовић из Српско сабрање "Баштионик" навео је да ће дати пуну подршку овим активностима.

- Бањалука јесте град гдје су сви добродошли, али не смијемо заборавити да су за овај град гинули најбољи синови - додао је Адамовић.

Из Градске управе поручују да ће календар, али и сви други приједлози, након услаглашавања са свим релевантним удружењима, бити упућени у скупштинску процедуру.