latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:00 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Из Бијељине кренула прва испорука говеђег меса за Турску (ВИДЕО)

У Турску је из Бијељине кренула прва испорука говеђег меса. Од укупно уговорених хиљаду тона за извоз из БиХ, у наредне три седмице у првом контингенту требало би да буде испоручено 300 тона меса из Републике Српске, највећим дијелом из Семберије. Процјењује се да ће око 70 одсто количина бити обезбијеђено са фарми из Српске.
Говеда - Фото: РТРС
ГоведаФото: РТРС

Обезбијеђен извоз за сточаре је подстицај да поново тове јунад и врате некадашњи ниво производње. Цијена је пет марака и 80 пфенига по килограму живе ваге.

- Извоз је нама жила куцавица. Ми пољопривредници кад има извоза надамо се и бољој цијени и већом успјеху и већем раду и већем тову бикова - наглашава Перо Драгојеловић из Амајлија.

Повећање това јунади, који је протеклих година са 6.000 грла смањен за 30 посто, најављују и у бијељинској фирми "ЗП комерц" која је једина на простору БиХ овлашћена за услужно клање и извоз црвеног меса за Турску.

- Сигурним извозом и сигурним пласманом увјерен сам да би могли да се вратимо на стари број стоке и Боже здравља да повећамо производњу - наглашава Ђорђе Росић, директор "ЗП комерц".

Битно је да домаћи товљачи имају дио тржишта ван БиХ, као и бољу цијену. Након пандемије смањен је сточни фонд, али предузете су све мјере ради унапређења домаће производње.

-Оно што можемо са сигурношћу рећи да сви они подстицаји са нивоа Владе Републике Српске и све мјере које предузимамо у овом моменту иду у прилог томе да обезбједимо једну константну производњу у Српској, да обезбиједимо довољне количине превнствено за домаће тржиште да обезбиједимо да наши пољопривредни произвођачи могу наставити са товом  - поручио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Република Српска спремна је да омогући договорених 50 одсто, односно 500 тона говеђег меса за Турску, јер за то постоје производни капацитети, уз пуно испуњавање ветеринарских услова и фито стандарда. Извоз ће бити реализован у два контингента.

-Данас уколико се искажу одређени вишкови имамо простор кроз одобрених хиљаду тона извоза говеда за Републику Турску да елиминишемо евентуалне вишкове - истакао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.