latinica  ћирилица
14/03/2023 |  10:59 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Мирослав Мика Антић - вјечити дјечак српске литературе

Пјесник и писац Мирослав Мика Антић (1932-1986), "вјечити дјечак" српске литературе, изузетан лиричар и инвентиван пјесник за најмлађе, који је у пјесме унио колорит језика банаћанских сељака, рођен је 14. марта 1932. године.
Мирослав Антић - Фото: Facebook
Мирослав АнтићФото: Facebook

Антић је у родном Мокрину похађао основну школу, гимназију је завршио у Кикинди и Панчеву, а студије у Београду. Живио је у Новом Саду.

Прије него што је постао познат, Антић бавио се разним пословима - био је морнар, радио у луткарском позоришту... Осим писања бавио се и сликарством, журналистиком и филмом.

Био је уредник листа "Ритам" и "Дневник" у Београду, те "Младог поколења" у Новом Саду.

За 35 година стваралаштва Мика Антић објавио је више од 30 књига и радио на филмским пројектима "Свети пијесак" и "Доручак са ђаволом". Написао је збирке пјесама: "Испричано за пролећа", "Плаво небо", "Рождество твоје", "Псовке нежности", "Гарави сокак", "Концерт за 1001 бубањ" и "Кикинда".

Познат је по пјесмама за дјецу: "Плави чуперак", "Посљедња бајка", "Насмејани свет", "Шашава књига", "Прва љубав" и "Свашта умем". Такође, написао је радио драме "Отужни марш" и "Повечерје".

Мирослав Мика Антић умро је 1986. године.