latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:41 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Захвалност Пекингу за подршку и посвећеност Резолуцији 1244

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је Кини, кинеском предсједнику Си Ђинпингу и кинеским пријатељима за постојано пријатељство, подршку и истрајну посвећеност поштовању Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији.
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Вучић је изразио увјерење да љубав коју народи Србије и Кине гаје према слободи и миру додатно јача њихово традиционално пријатељство, те подсјетио на кинеску пословицу коју често цитира предсједник Кине да треба "оружје рата замијенити даровима од жада и свиле", објављено је на Инстаграму предсједника Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Вучић, који је учествовао на онлајн састанку у оквиру дијалога Комунистичке партије Кине са политичким партијама свијета, истакао је да мир мора да остане насљеђе човјечанства из којег ће црпити снагу за глобалну стратешку стабилност, чији ће крајњи резултат бити заједничка и одржива безбједност свих земаља.

Нагласио је да се и Србија, као и Кина, залаже за стриктно придржавање основних принципа међународног права.

- Кина је, као стална чланица Савета безбедности УН, увек била посвећена очувању мира и пружала дипломатску подршку територијалном интегритету Србије, и нашим покушајима да одбранимо међународни правни поредак - навео је Вучић.

Он је истакао да је кинеско ангажовање у секторима инфраструктуре, енергетике и рударства у Србији значајно подстакло српску економију, отварање радних мјеста, а помогло је и у промовисању сарадње и размјене између два народа.