latinica  ћирилица
15/03/2023 |  17:48 ⇒ 20:13 | Аутор: РТС

Вучић са Ескобаром: Акценат на потпуној примјени до сада потписаних споразума

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Београду са замјеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. Вучић је поновио непромијењену позицију Србије у погледу очувања мира и стабилности у региону и рјешавања отворених питања између Београда и Приштине.
Вучић - Ескобар - Фото: ТАНЈУГ
Вучић - ЕскобарФото: ТАНЈУГ

Вучић је захвалио САД на подршци коју пружају дијалогу Београда и Приштине, као и на ангажману када је ријеч о безбједности и заштити српског народа на Косову и Метохији и формирању Заједнице српских општина.

Специјални изасланик за Западни Балкан путује у регион како би подржао тај процес, напомиње Стејт департмент.

С предсједником Србије Александром Вучићем, Мирослав Лајчак је разговарао о европском приједлогу, ЗСО и другим корацима ка постизању компромиса. Вучић понавља да је формирање ЗСО предуслов за нормализацију односа.

О разговорима које је водио, Лајчак је извијестио и шест опозиционих странака. Са друге стране, Аљбин Курти каже да Приштина анализира 15 модела за ЗСО које су добили од Лајчака.

Мирослав Лајчак је у интервјуу за емисију Око РТС-а рекао да европски предлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији.

Вјерујем а је наш предлог фер и да је користан за Србију и за регион, ја сам ту не да мењамо историју него да мењамо будућност, напоменуо је Лајчак.

Каже да десет година није испуњен договор о ЗСО, али истиче да ће овог пута бити. Нећемо имати договор без Заједнице српских општина, истиче специјални изасланик ЕУ за дијалог.