latinica  ћирилица
15/03/2023 |  20:59 | Аутор: СРНА

Требињској публици премијерно приказан филм о злочинима у злогласној "Лори"

Документарни филм "Зло прољеће `92" који свједочи о монструозним злочинима у сплитском логору "Лора" над заробљеним припадницима ЈНА из Црне Горе 1992. године премијерно је приказан вечерас у Требињу.
Филм о злочинима у "Лори" - Фото: СРНА
Филм о злочинима у "Лори"Фото: СРНА

Предсједник Удружења логораша регије Требиње Вукан Ковач, један од свједока у филму, очекује да ће нова власт у Црној Гори и њихово правосуђе исправити грешке својих претходника и тражити правду за недужно убијене и мучене грађане у "Лори" који су као легални припадници једне армије заробљени на простору БиХ, а не на територији Хрватске.

Ковач је истакао да се не смије заборавити шта се догађало српском народу на овом простору током Одбрамбено-отаџбинског рата већ се мора истрајати у доказивању страдања српског народа из Републике Српске, Црне Горе, са Косова и Метохије или било гдје у свијету

Он је рекао новинарима да је Црна Гора са Хрватском, нажалост, потписала споразум да неће гонити починиоце злочина над њиховим грађанима, док Хрватска и те како суди и чак у посљедње вријеме диже спомен-плоче тамо гдје нико није убијен, као у Морињу.

Ковач је појаснио да је хрватско правосуђе на основу тог споразума избацило никшићко-шавничку групу и њихова страдања у злогласном сплитском логору "Лора" и да их нема у судским процесима.

Он је навео да је Хрватска тако преварила јавност јер је "Лора" трајала од марта 1992. до августа 1997. године, односно двије године након распуштања свих логора на овим просторима по међународним уговорима.

- Званичном пресудом од прије четири године судили су само за један временски период, од априла до августа 1992. године, али не и за остали период - рекао је Ковач.

Он је додао да ће и убудуће настојати да заједнички открију истину о људима који су на звјерски начин мучени и убијени у "Лори", једном од најужаснијих логора на подручју бивше Југославије, гдје постоје свједоци за око 70 убистава.

Ковач је подсјетио да је у Херцеговини одавно направљен документарни филм "Мученици" у коме је истакнуто да су заједно са Херцеговцима у сплитском логору "Лора" страдали и људи из Никшића и Црне Горе.

Предсједник Удружења бораца ратова од 1990. године из Никшића Радан Николић рекао је да овај филм и књига представљају вид борбе за истину, правду и одбрану црногорских војника, погинулих и несталих припадника ЈНА током протеклог рата.

Он је посебно указао на страдање војника никшићко-шавничке и барске групе у "Лори", наводећи да постоје свједоци свега тога, што треба истражити и процесуирати у Црној Гори и Хрватској, а прећутно се заташкава.

Организације из Републике Српске и Црне Горе, каже, треба да сарађују о овом и сличним питањима, као што су радили и њихови преци вијековима и живјели као браћа да би се разоткрила истина о ратним дешавањима и људима који су због политике у Црној Гори били потпуно заборављени.

- Ниједан злочин над припадницима ЈНА није процесуиран у Црној Гори, што је дискриминација коју је утврдио и заштитник људских права Црне Горе, док су у атмосфери линча за све злочине припадници ЈНА оптужени и просесуирани - рекао је Николић.

Он је додао да је након овог филма узбуркана јавност у тој земљи и да очекује да ће бити ревидиран срамни споразум са Хрватском, а злочини истражени.

Николић је подсјетио да је 1992. године из Хрватске у БиХ ушло око 40.000 оружаних снага те земље да се обрачунају са српским становништвом на овом подручју.

Требињској публици је представљена и спомен-књига "Задња линија одбране" са биографијама 320 погинулих војника из Црне Горе у ратовима деведесетих година, међу којима су и оне страдалих бораца у сплитском логору "Лора" и погинулих у саставу Војске Републике Српске.

Пројекцију филма "Зло прољеће `92" и представљање књиге "Задња линија одбране" у биоскопу Културног центра Требиње организовала је "Телевизија Никшић".

Логор "Лора" је био концентрациони логор у Сплиту у коме су мучени и убијани Срби током ратова на простору бивше Југославије, а кроз њега је прошло 1.005 регистрованих затвореника који су претрпјели стравичну психофизичку тортуру.