latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:43 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Цвијановић-Милановић: Дејтонски споразум довољна заштита за све конститутивне народе и грађане у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас у Загребу да је важна опредијељеност за поштовање Дејтонског мировног споразума који пружа довољно заштите за све конститутивне народе и грађане у БиХ, те да цијени уважавање које долази од политичких представника Хрватске.
Цвијановић и Милановић (Фото: Кабинет хрватског предсједника, Марко Бељан и Дарио Андришек) -
Цвијановић и Милановић (Фото: Кабинет хрватског предсједника, Марко Бељан и Дарио Андришек)

Навела је да је састанак са Милановићем био веома конструктиван, а све у циљу остварења заједничких циљева, а то су стабилност и мир у региону.

- Разговори су били у функцији бољег разумијевања, те су усмјерени на реализацију спољне трговинске размјене и пројекте који ће бити у функцији побољшања живота наших грађана - навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила захвалност на приступу Милановића, као и његовој опредијељености за Дејтонски мировни споразум, који, како је истакла, пружа довољно заштите права Срба, Хрвата и Бошњака, али и других који живе у БиХ.

- У БиХ се сви морамо осјећати добро и комотно, а да би тако било морамо уживати права која имамо по Уставу и свакако приступ Хрватске на очувању Дејтонског споразума, али и развоја добросусједнких односа. То је једна од ствари на које ја указујем у нашем дијалогу - навела је она.

Она је навела да истакла је да су опредијељени за дијалог, као и да је састанак био у функцији изградње разумијевања и успостављања још боље сарадње у наредном периоду.

Када је ријеч о помоћи Републике Српске Банији након земљотреса, Цвијановићева је истакла да је задовољна сваки пут када може да се помогне.

- Поносни смо сваки пут кад можемо да интервенишемо, а тако је било и кад је у питању била помоћ Банији и то је био један искорак како бисмо показали да дијелимо заједничке бриге. Треба једни другима да прискочимио у помоћ када год је то потребно - нагласила је она.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Милановић је рекао да је на данашњем састанку разговарано о европском путу БиХ, значају мира и стабилности у региону, као и о положају Хрвата у БиХ.

- За Хрвате у БиХ очекујемо да статус буде достојанствен, једнак статусу Бошњака и Срба. С тим сам спреман да разговара са сваким. Код Цвијановићева видим мало већи квантум добре воље и здравог разума - рекао је Милановић.

Милановић је подсјетио да је БиХ заснована на Дејтонском споразуму.

- Дејтон је темељ БиХ, а у интересу је Хрватске, правде и права да се то не дира, јер онда из тога може изаћи само зло - рекао је он.

Цвијановићева ће се данас састати и са премијером Андрејем Пленковићем, а планирана је и посјета Српској православној општој гимназији "Кантакузина Катарина Бранковић".