latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:13 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Борељ: Вријеме за нормализацију односа Београда и Приштине

Вријеме је да се Београд и Приштина сагласе у вези са Анексом о имплементацији недавног приједлога ЕУ који треба да доведе до далекосежне нормализације односа, поручио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.
Жозеп Борељ - Фото: Screenshot
Жозеп БорељФото: Screenshot

Он је на блогу на страници Европске службе за спољне послове нагласио да је Анекс интегрални дио споразума о нормализавији односа.

Борељ је напоменуо да "ЕУ није неко ко једноставно узима биљешке нити је дио дијалога", те да остаје посредник у дијалогу, уз напомену да је Унија "крајњи дом" Србије и самопроглашеног Косова.

- Сада је вријеме да лидери Србије, /самопроглашеног/ Косова и цијелог западног Балкана покажу храброст и заједничку одговорност за успјех процеса приступања региона Унији - истакао је Борељ.

Борељ је подсјетио да је један његов колега једном приликом рекао да је "задатак лидера да доведе народ тамо гдје није био, те да обезбиједи жељени начин и квалитет живота, које доноси чланство у ЕУ".

Он је најавио да ће у суботу, 18. марта, организовати састанак у оквиру Дијалога Београда и Приштине у Охриду.

Борељ истиче да ће у Охрид позвати предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, те да ће, осим мјеста састанка, другачији бити и фокус разговора, током којих ће се стране усредсредити на спровођење Анекса о имплементацији што би, према његовом мишљењу, требало да резултира нормализацијом односа Београда и Приштине.

Он је нагласио да већина људи на Балкану "жели да гледа напријед, а не назад".

Борељ је поновио да је Балкан дио Европе и да није, како је он то рекао, "чип који би /предсједник Русије Владимир/ Путин искористио за своје империјалистичке снове".

- Међутим, како би се отворио пут ка циљу придруживања ЕУ, Србија и /самопроглашено/ Косово треба да нормализују односе. Нема пута око тога. ЕУ одрађује свој дио, а Дијалог Београда и Приштине је централни дио мог мандата - напоменуо је Борељ.

Борељ је навео и то да "нико никада није рекао да ће тако важан задатак као што је обезбјеђивање споразума о нормализацији бити лак", те да је било успона и падова и пречесто су се проблеми за које се сматрало да су мали и технички показивали као веома осјетљиви и политички, са потенцијалом да доведу до насиља.

Он је додао да је сада вријеме да се усредсреди на ширу слику и да се не дозволи да се пред очима народа у региону затвори још један "прозор могућности", као што се то десило неколико пута у новијој историји.