latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:18 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Запаљива реторика може проузроковати велике проблеме у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Загребу да запаљива реторика може проузроковати велике проблеме у БиХ, која, како је рекла, није претјерано стабилна земља.
Жељка Цвијановић - Фото: РТС
Жељка ЦвијановићФото: РТС

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића који је подржао ратнохушкачке изјаве поглавара Исламске заједнице у БиХ, а политику предсједника Републике Српске Милорада Додика назвао ретроградном и сецесионистичком, Цвијановићева је рекла да осуђује сваког ко позива на рат или подржава рат.

- Осим што су такве изјаве бесмислица, запаљива реторика може да проузрокује веће проблеме, а БиХ није претјерано стабилна земља. Такве изјаве су штетне за БиХ и изградњу односа које покушавамо да ставимо на прави пут и да поштујемо Устав - рекла је она.

Цвијановићева је рекла да је кључно поштовање Уставом загарантованих права три конститутивна народа.

- Дошли смо у парадоксалну ситуацију да се боримо за права која већ имамо у Уставу. И Срби и Хрвати су се борили, а права су већ дата Уставом - рекла је она.

Када је ријеч о хрватском члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и односу Хрватске према њему, Цвијановићева је рекла да не може коментарисати однос једне државе према изабраном званичнику друге државе, јер је то ствар унутрашње политике.

Она је истакла да је задовољна интензивном сарадњом са земљама региона.

- Моја полтиика је таква да требамо градити односе. Свагдје гдје неко може да буде мост сарадње, треба то да буде - поручила је Цвијановићева.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао је да Комшић није представник Хрвата у БиХ који би требало да имају свог легитимног представника.

Милановић је навео да интервенцијама Кристијана Шмита у изборној ноћи није ријешен проблем Хрвата, а то је нелегитимност њиховог представљања у Предсједништву БиХ.

Подсјећамо, у Загребу је данас одржан састанак Цвијановићеве и Милановића.