latinica  ћирилица
17/03/2023 |  13:45 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Бјелица: Oрганизација војних старјешина имаће подршку локалне управе

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће општинска Организација војних старјешина Војске Републике Српске добити пуну подршку локалне управе у њиховом даљем раду на очувању тековина српске борбе.
Соколац - Бјелица,општинска организација војних старјешина - Фото: СРНА
Соколац - Бјелица,општинска организација војних старјешинаФото: СРНА

Он је захвалио Срети Пантићу који је заједно са својим пријатељима одлучио да окупи официре из ове локалне заједнице и оживи рад општинске Организације војних старјешина, с циљем да постану јака организација људи који су дали велики допринос у очувању Републике Српске.

- Његујемо традицију ослободилачких ратова и чувамо сјећање на пале српске борце. Соколац са војничким спомен-гробљем `Мали Зејтинлик` гдје је сахрањено 1.000 бораца Сарајевско-романијске регије и манастиром на Равној Романији са именима 4.200 српских војника чува печат Републике Српске - рекао је Бјелица новинарима након јучерашњег састанка са представницима републичке, регионалне и општинске организације старјешина.

Он је нагласио да је Соколац једна од ријетких општина која је дала значајан допринос за очување његовање традиције и поштовање дјела бораца у Првом и Другом свјетком рату.

- Захваљујући томе у овој локалној заједници није ни дошло до подјеле Срба на ове и оне. Заједно су успјели одбранити свој народ и стати под исту заставу испод које је створена Република Српска - рекао је Бјелица.

Предсједник Скупштине организације старјешина ВРС Благоје Ковачевић рекао је да је на састанку са Бјелицом разговарано о унапређењу сарадње старјешина ВРС и локалне управе.

Он је подсјетио да су на простору општине Сокоцу у току Одбрамбено-отаџбинског рата биле Прва романијска пјешадијска и Друга романијска моторизована бригада, двије веома значајне јединице за Војску Српске.

Ковачевић је навео да је на Сокоцу била и позадинска база Главног штаба и болница Главног штаба ВРС, те међу првима постројене прве јединице Војске Српске - јединице МУП-а након подјеле МУП-а БиХ 1990. године.

- Морамо урадити још много тога како би дешавања са почетка деведесетих година прошлог вијека добила своју потврду у неким документима који ће остати из нас да свједоче о овим временима када више не буде живих актера тих догађаја - нaвео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Организација старјешина ВРС основана на Сокоцу 2018. године.