latinica  ћирилица
17/03/2023 |  14:32 | Аутор: СРНА

Љубиње: У земљотресу оштећено 335 објеката, у току позив за расподјелу помоћи Предсједништва

У општини Љубиње у току је јавни позив за расподјелу милион КМ помоћи Предсједништва БиХ за санацију штете од прошлогодишњег земљотреса у којем је оштећено 335 објеката на којим је процијењена укупна штета од 3,4 милиона КМ, рекао је данас начелник општине Стево Драпић.
Оштећења на објектима након земљотреса у Љубињу - Фото: РТРС
Оштећења на објектима након земљотреса у ЉубињуФото: РТРС

Он је истакао да је Скупштина општине донијела одлуку да се помоћ расподијели јавним објектима 200.000 КМ, а приватним лицима 800.000 КМ.

- Расписан је јавни позив за санацију штете на стамбеним и помоћним приватним објектима и већ смо у ситуацији да потписујемо уговоре са физичким лицима - рекао је Драпић.

Он је за Срну истакао да ће физичким лицима бити надокнађен око 80 одсто штете, али да још треба санирати зграду општине на којој је процијењена штета већа од 400.000 КМ, те додао да ће бити расписан и тендер за реконструкцију Дома здравља у који ће бити уложено 150.000 КМ.

Драпић је подсјетио и да је Влада Републике Српске помогла Љубињу са 150.000 КМ, што је распоређено основној, средњој школи и Дому здавља, а потписан је и споразум о помоћи Владе за изградњу зграде са шест стамбаних јединица за шест породица које су исељене јер су њихови објекти проглашени неусловним за становање.

Драпић је напоменуо да су успјели да обезбиједе за средњу школу и додатних 50.000 КМ од Унеска, као и да су од других општина и градова добили 104.000 КМ за санацију штете од земљотреса.

Према његовим ријечима, од 335 објеката који су у Љубињу оштећени у земљотресу било је девет јавних, а остало су приватни објектим, на којима је штета износила 1,1 милион КМ.

Земљотрес који је прошле године погодио Херцеговину нанио је велику штету на објектима и инфраструктури, нарочито у општинама Берковиће, Љубиње и Столац.