latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:23 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

"Штитићемо суверенитет и дигнитет Српске од страног туторства"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће се актуелна власт потрудити да заједнички донесе одлуку о заштити суверенитета и дигнинтета Српске како би показали да не могу бити сагласни са туторством и тиранијом у БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Стевандић је навео, да ће се потрудити да покажу страном фактору да нису ничији посилни.

- Сви заједно донијећемо одлуке које ће бити од најбољег интереса за Српску - рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Очигледно је да су амбасаде Велике Британије, а нарочито САД у БиХ посљедњих година прилично окренуте против позиције Републике Српске и њених легитимних представника, изјавио је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.

Коментаришући најаву предсједника Српске Милорада Додика о могућности прекида контаката са америчким и британским дипломатама, Вујичић је истакао да су контакти са представницима ове двије амбасаде на веома ниском нивоу и да у потпуности подржава Додиков приједлог.

Истакао је да су представници ове двије земље све радили на штету Републике Српске.

Потпредсједник Социјалистичке партије Срђан Тодоровић изјавио је да би наредних дана требало да буде заузет заједнички став коалиције као одговор на сталне пријетње бошњачких политичара, али и представника међународне заједнице.

Тодоровић је навео да је на састанку коалиције разговарано о томе да се заузме заједнички став као одговор на сталне пристиске које трпе Република Српска и носиоци политичких питања у Српској.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић изјавио је да је имовина црвена линија преко које Република Српске неће прећи и да потпуно подржава став предсједника Републике Српске Милорада Додика да се прекине контакат са америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ.

- Сви који заговарају одузимање имовине нису пријатељи Републике Српске - рекао је Нешић.

Подсјетио је да је у Уставу БиХ јасно прописано шта припада Републици Српској, шта Федерацији БиХ и шта БиХ.

Страни представници у БиХ не смију да се понашају антидејтонски и да ниподаштавају Републику Српску и српски народ, а ако то раде, логично је да Српска одговори обуставом даље сарадње и контаката, изјавио је  политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је истакао да Република Српска настоји да све проблеме ријеши мирно, компромисом, без конфликата, али с друге стране није спремна да толерише гажење сопствене државности и суверенитета.

Република Српска неће дозволити да је нападају, да се крше њена права и Дејтонски споразум, што показује најава да намјерава да прекине контакте са британским и америчким дипломатама у БиХ како би заштитила своје интересе, оцијенио је за Срну политички аналитичар Стевица Деђански.

- То је потез који није лак, морамо сви да признамо, али је потез који је буквално изнуђен, зато што не постоји ниједан други начин да се одбране интереси - рекао је Деђански.

Све активности британске и америчке амбасаде у БиХ су на штету народа који живе у Републици Српској, као и институција које функционишу у складу са Уставом Српске и БиХ, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милорад Којић.

- Амбасаде САД и Велике Британије у континуитету раде на кршењу Устава и то на штету Републике Српске и народа који живе у њој - рекао је Којић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је је на јучерашњем састанку Савјета коалиције, која врши власт у Српској, одлучено да се сачини информација и приступи доношењу одлуке у Народној скупштини и Влади о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ.

РТРС/СРНА