latinica  ћирилица
17/03/2023 |  16:18 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Конференција "Балкан на раскршћу": За Србију састанак у Охриду није "Дан Д" (ВИДЕО)

У Охриду сутра наставак дијалога Београда и Приштине. За Србију, овај састанак није "Дан Д" , већ један у низу покушаја да се легализује једнострано проглашење независности Косова, оцијениле су дипломате на конференцији "Балкан на раскршћу", одржаној у Бањалуци.
Конференција "Балкан на раскршћу" - Фото: РТРС
Конференција "Балкан на раскршћу"Фото: РТРС

И док се Србија налази пред деликатним рјешењима и одлукама уочи Охридског састанка - Срби на Косову баш као и 1999. године изложени су прогрому! Да Србија све вријеме тежи ријешити косовско питање у корист државно-националног интереса, став је дипломата. Но, рјешења, појашњавају, за ово питање све ове године нема, јер Запад га жели ријешити брзо и на штету српског народа.

- Састанак у Охриду, неће бити дан "Д" за Србију, нити одлучујући, биће континуитет састанака. Како би се нормализовали односи Београда и Приштине - потребно је ЗСО формирати, те се придржавати Бриселског споразума - истакао је бивши дипломата Зоран Миливојевић.

У овом тренутку, Запад покушава да искористи геополитички тренутак, како би легализовао злочине, који су извршени над Србијом и српским народом, поручују учесници конференције.

- Желе да легализују случај као јединствен да би, између осталог, избацили из руку аргумент другим државама. Јасна је геополитичка мотивација и циљеви Запада. Са српске стране је неприхватљиво условљавање Србије - рекао је научни сарадник Института за међународну политику и привреду Александар Митић.

Ако Србија има проблем и уколико је под знаком питања њена независност - ни положај народа у Републици Српској не може бити дугорочно стабилан. Зато је у веома важно јединство српског народа!

-Та атмосфера ставара вјештачке хитности - Београд мора да одбаци све ултиматуме, јер ако прихвати, какве ће то посљдице бити и по друге одлуке, али и по питање Републике Српске. Притисак на Републику Српску да одустане од свјих надлежности - додао је Митић.

У вријеме када је цијели Балакан на раскршћу - дијалог је кључ за превазилажење проблема, а управо је конференција у Бањалуци доказ да је град на Врбасу плодно тло за разговоре.

Војислав Савић из Центра за политичку анализу нагласио је да је Бањалука плодно тло за разговоре и дијалог који могу бити од суштинског значаја, те додао да проблем и настаје када изостане дијалог.

- Имамо госте из Београда и Мостара. Нажалост, немамо из Сарајева иако смо покушали да разговарамо. Постоји још нека врста скептичности што ће, надам се, бити превазиђено - навео је Савић.

На конференцији у Бањалуци учесници су, осим о Косову и Метохији, говорили и о евроинтеграцијама БиХ у свјетлу нових политичких односа. Декан Филозофског факултета Универзитета у Мостару, Дражен Барбарић рекао је да европски пут нема алтернативу за БиХ.