latinica  ћирилица
17/03/2023 |  18:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бијељина уочи референдума о опозиву градоначелника Љубише Петровића (ВИДЕО)

Први пут грађани Семберије изјашњавају се на реферундуму о опозиву градоначелника Бијељине. Право гласа има 111.000 грађана Семберије, а право на бирачке одборе има чак 85 политчких субјеката.
Опозив градоначелника Бијељине - Фото: РТРС
Опозив градоначелника БијељинеФото: РТРС

У Бијељини никад шира коалиција партија које су, незадовољне радом градоначелника, покренуле опозив – чак 16 странака.

У родном селу, у Љубише Петровића - Црњелову мјештани хвале градоначелника. Кажу да је много учинио за село, али не прецизирају шта.

И док су у родном Црњелову задовољни Петровићем, у Новом Насељу Јања у којем живи више хиљада избјеглог и расељеног становништва, незадовољство траје већ двије године.

Кажу - откако је Петровић на власти остали су без вртића, СКУД-а и фудбалског клуба.

Период уочи референдума подијелио је Семберију За и Против Петровића, а он увјерен у побједу. Поново је добио подршку од Предсједништва СДС – са проширене сједнице на којој је главна тема била опозив.

- Изражавам своје задовољство и подвлачим максималну организациону подршку Љубиши Петровичу- изјавио је в.д. предсједник СДС-а Милан Миличевић.

- Да изразим ријечи захвалности свим саборцима из Српске демократске странке на претходном труду, раду и свему оном што значи једно саборовање - рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

У народној коалицији "Покренимо Бијељину" кажу да се Петровић није бавио развојем Бијељине – пројеката нема, комуникација са републичким инстутицијама прекинута, инфраструктура у градскм мјесним заједницама катастрофална.

- Изоловао је Бијељину од свих, ниједан пројекат није покренуо, дакле потпуни застој. Зато желимо да послије 19.марта заједно с грађанима покренемо Бијељину и кренемо напријед - поручио је предсједник ГО СНСД Бијељина Мирослав Миловановић.

О промашајима Петровића у Семберије не говоре само политичари.

- Не можемо ћутати на изјаве Љубише Петровића који јавно негира инстутције Републике Српске и омаловажава наше категорије - нагласио је ратни начелник Штаба специјалне јединице ВРС "Гарда Пантери" Нико Сијерић.

По угледу на своје, како их зове "политичке саборце" Петровић је, кажу, склон подношењу кривичних пријава.

На дан референдума о његовом опозиву најавио је и протесте испред Градске изборне комисије.

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је богаство у демократским процесима, а не на улици.

- Народ има добру прилику да одлучи. Бијељина заслужује снажну власт, способну да омогући развој града - јасан је Додик.

Ако од понедјељка Петровић оде у политички заборав биће то крај за бијељинску СДС која је претходних деценија била највеће упориште ове опозиционе странке.