latinica  ћирилица
17/03/2023 |  19:58 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Институционална одлука о увођењу санкција Русији не постоји

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да на нивоу БиХ одлука о увођењу санкција Русији не постоји и да је прича око придруживања одређеним мјерама резултат дјеловања појединих амбасадора који су радили по инструкцијама бившег министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Цвијановићева је рекла да санкције не постоје, јер ниједна институција то није ни стављала на дневни ред, нити је доносила било какве мјере - ни за ни против.

- Имате ситуацију да је тамо неко гласао за нешто без мишљења институције која је надлежна за спољну политику. Они никада нису тражили мишљење Предсједништва БиХ, које јесте надлежно са спољну политику, него би слали одређене ставове да се придружи одређеним мјерама, резолуцијама и слично - појаснила је Цвијановићева и додала да о тим темама постоји административно-институционално ћутање.

Она је за БХРТ рекла да спољна политика зависи од унутрашњег договора, те да је веома тешко искомуницирати спољну политику, уколико нема договора међу домаћим политичарима.

- Уколико немате дефинисану политику на унутрашњем плану, врло је тешко да искомуницирате нешто на спољном плану да то буде кохезивно - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у БиХ су дуго година заузимани супротстављени ставови, те да је то тешко промијенити и да не постоји довољно повјерења.

- То треба постепено изграђивати. Најбоља ствар је унутрашњи договор, а спољна политика је посљедично резултат унутрашњег договора - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да, уколико о појединим областима не постоји јединствен став, увијек постоји спасоносно рјешење које не мора да буде поприште.

- Оно не мора да буде поприште политичких расправа, препуцавања, натезања. Тада прибјегнете формули која се зове - неутралан сам, уздржан, немам став за или против, односно немам јединствен став - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је констатовала да би у БиХ договор био могућ, уколико не би било уплитања са стране.