latinica  ћирилица
17/03/2023 |  20:00 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

"Српска ће оштро бранити имовину"

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ће институције Републике Српске сигурно оштро реаговати уколико Кристијан Шмит донесе било какву одлуку која се односи на њену имовину.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Цвијановићева је подсјетила да је Анексом 10 Дејтонског мировног споразума дефинисана позиција високог представника у БиХ, али да високи представник нема право да намеће законе и смјењује људе, што се раније дешавало.

- Неки сматрају да је то уреду, ми сматрамо да није. Он је себи прибавио овлаштења која нису предвиђена Дејтонским споразумом. Са Шмитом се не слажемо ни персонално, јер није легитимно изабран - рекла је Цвијановићева за БХРТ.

Она је истакла да међународна заједница више не постоји, него да је то међународни фактор који реагује у БиХ.

- Није нормално да било ко, ко је странац и ко није изабран у вашој земљи и не полаже рачуне грађанима те земље, може да интервенише. То је понижавајуће - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да у Уставу БиХ јасно пише коме припада имовина.

- Губимо вријеме на ствари које су требале да буду оперативне, нормалне, техничке ствари, да се њима не бавимо, него да гледамо како да уредимо систем унутра. Ја не видим много људи који у БиХ желе да уреде систем. Ја видим много људи који желе се стално наставља драма - рекла је Цвијановићева.

ПРОЦЕСЕ ВРАТИТИ У ИНСТИТУЦИЈЕ, У СКЛАДУ СА УСТАВНИМ НАДЛЕЖНОСТИМА

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у БиХ има много несређених односа и узурпација које треба зауставити и вратити процесе у институције, у складу са уставним надлежностима.

Цвијановићева је рекла да не зна да ли ће то бити могуће учинити са друга два члана Предсједништва, али да је она увијек спремна за стварање нормалног амбијента.

Она је рекла да су до сада у Предсједништву неке ствари ријешене, али да има и оних око којих није постојао договор и да су стављене са стране, те изразила увјерење да ће и то бити ријешено када дође вријеме.