latinica  ћирилица
18/03/2023 |  17:31 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Бањалучки Даун синдром центар у Солуну

Бањалучки Даун синдром центар допутовао је у Солун гдје ће у периоду од 17. до 22. марта заједнички са грчким Даун синдром центром Грчке обиљежити 21. март, Свјетски дан особа са Дауновим синдромом.
Даун синдром центар у Солуну - Фото: РТРС
Даун синдром центар у СолунуФото: РТРС

У оквиру обиљежавања овог дана, данас је за чланове Даун центра уприличен и свечани ручак коме је присуствовала предсједница Грчке Катерина Сакеролопулу, заједно са предсједником бањалучког центра Зораном Јелићем, предсједником грчког центра Николаосом Заимисем и шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић.

Током петодневне посјете, уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој, Града Солуна, општине Каламарја и гуверната за Централну Македонију биће организоване заједничке активности, односно радионице ова два центра, гдје ће, између осталог, чланови центра посјетити и Зејтинлик - српско војничко гробље у Солуну.

Грчкој публици ће 20. марта премијерно бити приказан и филм "Неки нови Бродвеј", редитеља Дениса Бојића који је настао у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Даун синдром центра из Бањалуке, а који се бави проблемом социјалне рехабилитације особа са Дауновим синдромом старијим од 18 година.

На Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, 21. марта, ова два центра потписаће и меморандум о братимљењу који ће допринијети јачању братских односа два народа, али и планирању заједничких активности у наредном периоду.