latinica  ћирилица
19/03/2023 |  13:00 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Станивуковић за РТРС: Вриједности Сарајева у вези "Поворке поноса" за нас нису прихватљиве

Поводом инцидента у којој је више непознатих особа физички и вербално напало активисте "БХ поворке поноса" градоначеник Бањалуке Драшко Станивуковић за РТРС је изјавио да осуђује насиље, али и овакав начин активизма и да та идеологија долази из Сарајева. Каже да је за Сарајево приватљиво окупљање око "Поворке поноса", а да ми у Српској гајимо друге вриједности.
Драшко Станивуковић - Фото: РТРС
Драшко СтанивуковићФото: РТРС

- Као градоначелник, али прије свега као човијек осуђујем синоћњи инцидент. Бањалука је град у којој је нулта толеранција на насиље и у то нема сумње. Сви имају своја права, ми то не ускраћујемо, али злонамјерни су ставови појединаца, да је неко од нас поједничано одговоран за то што се десило - нагласио је Станивуковић.

Додаје, да сви имају право на свој став.

- Наше политике можда јесу традиционалне, али су и патријархалне, као и друштвено одгроворне и не видим зашто ми као Република Српска немамо право да заузмемо свој званичан став, поготово о оваквим питањима - наглашава Станивуковић.

Како Станивуковић истиче, Сарајево имају другачије врсте вриједности.

- Сарајево каже да је то за њих прихватљиво и они хоће да имају те врсте вриједности, нека имају. Ми имамо друге. Бањалука има право да има своју званичну политику, те свој став, а то је да јавно промовишемо породичне вриједности, вриједности оца и мајке. Ако неко има другачији став, има право на то, али ми нисмо да то буде јавно промовисано - додаје Станивуковић.

Подвале које долазе из Сарајева и ФБиХ су константне.

- Подвале које долазе из Сарајева и ФБиХ су константне, као и покушај да се Бањалука представи као град у коме насиље постоји. Све су то увертире, зато што ми на неке ствари гледамо на другачији начин. Намјере оваквих су много опасне - додаје Станивуковић.

- Тамо други градови и организације, појединци који нису пријатељски према Србима и Републици Српској, желе да направе град инцидента. Наша вјера и наше вриједности нас одржавају. Они који не желе да ми опстанемо, пропагирајуе неке друге вриједности и друге трендове, ако је то за њих исправно нека спороводе то тамо гдје хоће. Свако други може да штити своје друштво и државу како хоће, само ми то не можемо, нама се то ускраћује - истиче Станивуковић.