latinica  ћирилица
21/03/2023 |  11:41 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске: Рок за подношење пореских пријава истиче 31. марта

Пореска управа Републике Српске обавијестила је пореске обвезнике да 31. марта истиче рок за подношење годишњих пореских пријава за прошлу и ову годину, које је могуће поднијети и електронски.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

За физичка лица 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за прошлу годину и годишње пријаве пореза по одбитку за прошлу годину, коју подносе само носиоци комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, саопштено је из Пореске управе Српске.

Такође је наведено да за физичка лица 31. марта истиче и рок за подношење пореске пријаве за регистровано оружје за ову годину и пореске пријаву за накнаду за противградну заштиту по хектару обрадиве површине за прошлу годину.

До тог датума за физичка лица истиче рок и за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за прошлу годину за носиоце комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава који су остварили приход од обављања пољопривредне дјелатности.

За предузетнике 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за прошлу годину и годишње пореске пријаве за малог предузетника која се подноси само ако у прошлој години нису поднесене мјесечне пријаве за малог предузетника и/или је у прошлој години пријављен порез мањи од 600 КМ.

Када је ријеч о правним лицимаа, пословним јединицама правних лица из Федерације БиХ, те страним правним лицима са сталним мјестом пословања, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на добит за 2022, годишње пријаве контролисаних трансакција са повезаним лицима за прошлу годину коју подносе порески обвезници чији укупан износ контролисаних трансакција у прошлој години прелази 700.000 КМ, те пореске пријаве за регистровано оружје за ову годину.

Порески обвезници више информација о роковима за подношење пореских пријава и роковима за плаћање пореских обавеза могу пронаћи у "Пореском календару за 2023. годину", који је објављен на интернет страници Пореске управе www.poreskaupravars.org у рубрикама за физичка, правна лица и предузетнике.

Из Пореске управе су позвали обвезнике да поштују законом прописане рокове, те да на вријеме подносе пореске пријаве, али и да у задатим роковима плате законски прописане пореске обавезе и на тај начин избјегну евентуалне санкције због пропуштања рокова.