latinica  ћирилица
22/03/2023 |  14:32 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Додик: Земље региона заједнички да одговоре на енергетске изазове (ФОТО/ВИДЕО)

Земље региона и Западног Балкана морају се више интегрисати како би одговорили енергетским изазовима у будућности, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на панелу енергетска стабилност и енергетска независност у региону, у склопу Самита енергетике "СЕТ Требиње 2023".
Додик и Сијарто - Фото:
Додик и СијартоФото:

Нагласио је да земље региона морају сачувати  своје интересе у односу на глобалну економију.

- Долази нова зима, како ће то све изгледати нико то не зна. Европа данас нема јаког лидера, мађарски премијер Виктор Орбан несумњиво има ту димензију, али овдје се ради о неким другим земљама. Европом данас управљају Бајден и Зеленски - каже Додик.

Додик је учествовао на панелу заједно са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

- Захваљујем министру Сијарту, има много обавеза, цијеним да је данас међу нама. Чини ми се да нам је свима овдје привилегија што је с нама. Рат је зло, али је веома јасно да сачувамо своје интересе. Европа је имала конкурентску позицију добру, у односу на економију, због јефтиних енергетских извора из Русије - истакао је Додик.

Нагаласио је да неки покушавају да покажу да је БиХ увела санкције Русији, али да то није тачно.

- Преко нас би могле да се дешавају многе ствари у некој будућности. Неразумно је да је Европа довела себе до те мјере да су јој енергенти толико скупи. Чињеница је да у задње вријеме ништа добро не долази са Запада. Чини ми се да намјерно изазивају тензију у БиХ. Нама је најважније питање имовине, које је ријешено Дејтонским мировним споразумом. Наш одговор на ароганцију са Запада је да то тако не може и неће моћи. Ја сам захвалан Мађарској страни, која ми је јавна инспирација - навео је Додик.

Додик је истакао да Република Српска мора да користи своје природне изворе.

- Што се тиче електричне енергије, ми ту добро стојимо. Морамо и ми да обезбиједимо дизерфикацију извора електричне енргије. Становништву морамо да обезбиједимо најјефтинију енергију. Европа нема никакав ресурс, све је зависно од окружења. Ми сличну судбину дијелимо са нафтом. Идеје од предсједника Орбана, који је једини на страни ЕУ и који има практична ријешења, која могу да помогну - додао је Додик.

Поручио је да су потребне заједничке инвестиције.

- Хоћемо да видимо нова улагања. Ми нисмо зависни од гаса, али јесмо зависни од нафтних деривата. Имамо са Русијом договор изградње гасовода према Бањалуци и то је веома значајна инвестиција. Потребно је да бошњачка страна у Сарајеву, која то већ 10 година оспорава, пређе преко своје сујете. Остаје да видимо како ћемо то рјешавати. То питање ће бити стављено на дневни ред, инсистираћемо на томе - навео је Додик.