latinica  ћирилица
22/03/2023 |  14:19 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Сијарто: Снабдијевање гасом без руских извора немогуће; Санкције тотални неуспјех (ВИДЕО)

Безбједно снабдијевање Мађарске природним гасом без руских извора је данас немогуће, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на панелу енергетска стабилност и енергетска независност у региону у склопу Самита енергетике "СЕТ Требиње 2023".
Петер Сијарто - Фото:
Петер СијартоФото:

- Што се тиче снабфдијевања енергентима, ми смо земља која већи дио својих енергетских потреба увози, зато смо у специјалној ситуацији. Чак шта више по питању енергије, ми се односимо према том питању као према физичком. Вољели би да стојимо стабилно.

Истакао је да су Мађарској потребни енергенти, односно природни гас.

- Да би једна земља могла да купује природни гас потребно је обезбиједити извориште и транспорт природног гаса. Реалност у случају Мађарске јесте да бебиједно снабдијевање наше земље природним гасом без рзских узвора је данас немогуће. Учинили смо озбиљне напоре да извршимо дизерфикацију природног гаса, а да би то било успјешно потребно нам је више времена - навео је Сијарто.

Сијарто је поручио да му је увијек задовољство боравити у Српској.

- Желио бих да се захвалим на позиву предсједнику Републике Српске Милораду Додику - рекао је Сијарто.

Коментарисао је и сукобе у Украјини.

- Представљам земљу која се налази у сусједству самог рата и пошто смо близу тих ратних догађаја, посљедице су тешке по нас. Због тога ми Мађари желимо да се склопи мир у Украјину - рекао је Додик.

Сијарто је рекао да је Гаспром партнер који се држи совјих уговорних обавеза.

- Били су отворени да разговарамо о повећаној количини набавног гаса. Што се тиче санкција, немамо намјеру да престанемо са набавком гаса из Русије. Када је први пакет санкција уведен, они који су то увели, рекли су да ће се Русија овим санкцијама економски упропастити и неће бити у могућности да настави рат, што ће довести до мира. Сада смо дошли до десетог пакета санкција, а Русија није поклекла - навео је Сијарто на панелу.

Поручио је да су санкције "тотални неуспјех".

- Бриселске санкције наносе проблеме земљама у Европи. Висока инфлацијска стопа је посљедица санкција, а то је нама из Европе већи проблем него Русима. Ако гледамо чињенице, те санкције немају никаквог смисла, а чак су и штетне - каже Сијарто.

Поручио је да "они који мисле да на Западном Балкану било шта може да се ријеши санкцијама, појма немају о Балкану".

- Њима је сам Балкан непознаница. Треба да поштују вољу народа који живе у регији Западног Балкана. Предсједник Додик је побиједио на изборима, то су гласачи одлучили. На свима је да се та одлука поштује. Они који желе да се против предсједника Додика уведу санкције, они у суштини не желе да испоштују вољу грађана Републике Српске. Не указују поштовање народу те земље. Док смо ми на власти у Мађарској, предсједник Додик се неће наћи на никаквој листи санкција - јасан је био Сијарто.

На панелу је заједно са Сијартом учествовао и предсједник Српске Милорад Додик.