latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:32 ⇒ 23/03/2023 | 07:38 | Аутор: РТРС

Обиљежена 81 година од страдања Срба у Старом Броду (ВИДЕО)

Служењем литургије и помена у Старом Броду код Вишеграда обиљежена је 81 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске и Подрињске регије, које су убиле усташе предвођене Јуром Францетићем. Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се током прољећа 1942. године.
Стари Брод-помен - Фото: СРНА
Стари Брод-поменФото: СРНА

Пајо Ђерић, тада четворогодишњи дјечак, сјећа се крвавог, 22. марта 1942. године, збјегова српског народа и нејачи на обалама непремостиве Дрине и монструозног злочина усташке Црне легије.

- Стигоше усташе, поче народ да се гура и бјежи, гаси народ ватру колико бјежи... Почеше да вичу са оне и ове стране, а усташе кољу близу Дрине и само бацају у Дрину. Народ запомаже, чују се жене које моле да им не кољу дјецу - присјећа се Ђерић.

Митрополит Хризостом рекао је да су Срби страдалници напунили многе ријеке, језера, бездане и јаме од Јадовна до Дрине и то само због тога што су вјеровали у добро, а они који су их побили вјеровали су у принципе зла.

- Преко 6.000 Срба од Сарајевског поља до ријеке Дрине је мученички и на све друге начине побијено и пострадало, бачено у ријеку Дрину која је њих однијела и њихове кости којекуда разнијела, али најважније је да нисмо остали у забораву - рекао је митрополит.

На мјесту страдања 2008. године подигнут је споменик и спомен капела, а 2019. године изграђен је и спомен музеј у којем су уклесана имена 6.000 невино страдалих Срба.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица позвао је све да долазе у Стари Брод, а посебно ученике који иду на екскурзије и поручио да - ко не буде поштовао своју историју, не може рачунати на будућност.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да покољ над српским становништвом не смије пасти у заборав. Ђуревић је нагласио да је планирано да уз помоћ Владе Републике Српске буде завршен пут који је прије неколико година пробијен, да он буде асфалтиран како би сви који желе могли да што лакше дођу до овог мјеста.

У Спомен-музеју Стари Брод постављено је 27 скулптура, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.