latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:31 | Аутор: СРНА

Прољећна сјетва на 170.653 хектара

Према плану прољећне сјетве у Републици Српској ће бити засијано 170.653 хектара, а укупна вриједност ратарско повртарске производње процијењена је у износу од 1,25 милијарди КМ, наводи се у информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди коју је данас прихватила Влада Српске.
Пољопривредници - Фото: РТРС
ПољопривреднициФото: РТРС

У производној 2022-2023. години засијано је 236.856 хектара ораница, од чега јесења сјетва заузима 66.203.

Према процјенама стручних служби, принос кукуруза се може очекивати просјечно у интервалу од шест до седам тона по хектару, али га услови године могу и значајно кориговати, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Због глобалног испољавања суше у прошлој години дошло је до значајног смањења у производњи сјемена кукуруза што је утицало на значајан пораст цијене сјемена за 20 до 40 одсто у односу на прошлогодишњу цијену.

За разлику од прошле године, сада на домаћем тржишту има довољно минералних ђубрива по нешто нижим цијенама са тенденцијом благог пада.

С циљем подстицања текуће производње Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је донијело сљедеће мјере подршке прољећној сјетви - обезбијеђена су средства од 180 милиона КМ за финансирање текуће производње и капиталних инвестиција у пољопривреди, обезбијеђен је регрес за дизел гориво за прољетне и јесење радове у количини од 100 литара односно 75 КМ по хектару обрадиве површине у укупном износу од 10,5 милиона КМ.

Обезбијеђено је регресирање свих сјемена домаћих произвођача у износу од 50 одсто малопродајне цијене, а с циљем омасовљења сјетве кроз већу доступност јефтинијег сјемена домаћих произвођача, затим су обезбијеђена додатна средства за подршку сјетви индустријских култура /меркантилне соје, сунцокрета и уљане репице/ у износу од 300 КМ по хектару, као и додатна средства за заснивање органске производње у износу 600 КМ по хектару и 500 КМ по условном грлу.

Обезбијеђена је и рекордна исплата свих обавеза по основу подстицаја из 2022. године, а већ је исплаћено пет милиона КМ из аграрног буџета за 2023. годину.