latinica  ћирилица
23/03/2023 |  17:14 | Аутор: СРНА

Рунић: ЦИК креира критеријуме погодне за СДА

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је, поводом додјеле замјенског мандата у Дому народа Парламента ФБиХ Саши Лукићу из реда српског народа /СДА/, да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ погодује странци СДА при додјели ових мандата и најавила да ће коначну одлуку, ипак, потврдити суд.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- ЦИК је сам креирао критеријуме који ће, ако се наставе примјењивати, увијек погодовати Србима из Сарајевског кантона, у ствари људима који су се приликом кандидовања на изборе изјаснили као Срби, а не тамо гдје Срба има највише - у Ливањском кантону - рекла је Рунићева.

Рунићева је истакла да је ово још један у низу доказа да Срби из других кантона, поготово тамо гдје су већински, немају могућности да своје проблеме ријеше на вишим нивоима власти.

- Да је ЦИК користио листу формирану приликом прве примјене критеријума према члану 10.16 Изборног закона, тада би данашњи замјенски мандат био додијељен Србину из Ливањског кантона, гдје и већински живе на подручју ФБиХ. При томе, званични подаци пописа из 2013. године нису доступни јавности, па се не може ни провјерити примјена ових података који се користе као апсолутни, а не процентуални износи - истакла је Рунићева.

Рунићева је оцијенила да, нажалост, у досадашњој пракси није било примјене овог закона, тако да ће коначну одлуку ипак потврдити суд.

Централна изборна комисија БиХ додијелила је данас мандат у Дому народа Парламента ФБиХ из реда српског народа Саши Лукићу /СДА/, који ће замијенити Игора Стојановића /СДП/, изабраног за потпредсједника ФБиХ.

Против доношења ове одлуке био је члан ЦИК-а Владо Рогић, који је сматрао да је мандат требало да буде додијељен некоме са листе српског народа из Ливањског кантона, а не из Скупштине Кантона Сарајево.