latinica  ћирилица
24/03/2023 |  08:38 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

У Хан Пијеску 15. Чучкови књижевни сусрети

На Хан Пијеску данас почиње дводевна манифестација "Чучкови књижевни сусрети" у оквиру којих је на централној свечаности предвиђено да буде уручена "Чучкова књига" Маји Михајловић за збирку поезије "Бродови, богови и мали пожари у рукама".
Чучкови дани - Фото: РТРС
Чучкови даниФото: РТРС

Манифестација почиње дружењем младих у кино-сали са књижевницом Александром Михајловић уз књигу "Софијине мудролије са Марком Краљевићем", наводи се у програму ове 15. по реду манифестације.

Књижевни сусрети ће у суботу бити настављени окупљањем учесника у Народној библиотеци "Бранко Чучак" у 10.00 часова, а потом ће положити цвијеће на гроб књижевника Бранка Чучка.

Програмом је предвиђено да у 12.00 часова буде одржано "Чучково подне" у читаоници библиотеке уз књижевни портрет Александре Михајловић и изложбу "Мијатуре", а у 13.00 часова предавање "Древна јапанска поезија" књижевнице Кајоко Јамасаки.

Централна свечаност манифестације заказана је за 18.00 часова. Бесједу ће говорити редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић, а потом ће Михајловићовој, лауреату 15. "Чучкових књижевних сусрета", бити уручена награда.

На овој манифестацији говориће и књижевници Кајоко Јамасаки, Ђорђе Нешић, Сретен Видаковић, Миладин Берић, Александра Михајловић, Слободан Јовић и Аћим Тодоровић.

У музичком дијелу програма наступиће Јована Бојанић, професор музике и вокални солиста и Пеђа Харт, професор музике.

Организатор "Чучкових књижевних сусрета" је Народна библиотека на Хан Пијеску која носи име овог ствараоца, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Срспке и општина Хан Пијесак.

Бранко Чучак /1948-2008/ пјесник, романописац, приповједач, драматург, публициста и есејиста провео је дјетињство, рану младост и посљедње дана на Хан Пијеску гдје је и сахрањен.