latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:59 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Којић: Захтјев за изручење Махмуљина заваравање јавности

Захтјев за изручење осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина из Турске само је заваравање јавности, ругање породицама страдалих и показатељ да не постоји воља да одслужи затворску казну, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Након што је Суд БиХ затражио од Турске изручење Махмуљина, Којић је рекао да је много времена прошло од тренутка када је отишао у Турску и да је до сада могао добити држављанство, дислоцирати се, промјенити идентитет.

- Слањем неких молби Турској желе да се оперу за своје пропусте и сарадњу са Махмуљином и помоћи да побјегне. Желимо одговор када ће Махмуљин бити у затвору - каже Којић за Срну

Којић је објаснио да треба да објасне зашто му нису одузета документа након изречене пресуде и зашто му нису изречене мјере забране напуштања БиХ, као и да ли је неко од службеника Суда кажњен због тих пропуста за које породице сматрају да су учињене свјесно и то по налогу СДА.

Он је упитао и зашто не раде ништа по питању изручења Кемала Мехмедовића из Аустрије, као и да је ли је могуће да су сви који су оптужени или осуђени за убијање Срба болесни, па им је омогућено да се наводно лијече по иностранству или да се константно одгађа суђење у случају "Добровољачка" због болести оптужених.

Којић пита и докле ће Суду БиХ бити иста матрица за амнестирања свих оних који су убијали Србе.