latinica  ћирилица
24/03/2023 |  12:10 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Гогановић: За оснивање регионалног одбрамбеног колеџа потребно испоштовати процедуру

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је за реализацију идеје о оснивању образовно-одбрамбене институције - одбрамбени колеџ за западни Балкан у БиХ неопходна сагласност Предсједништва БиХ, а потом да се приступи и измјени Закона о одбрани, за шта је потребна сагласност политичких актера.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

Говорећи о састанку представника Министарства одбране у Савјету министара са делегацијом Централноевропске одбрамбене сарадње, у којој су били представници амбасада и Министарстава одбране Чешке и Аустрије, на којем је било ријечи о сагледавању реалних могућности за реализацију идеје о оснивању ВБДЦ, Гогановић је рекао Срни да учешће у организацији краткотрајних курсева и обука, заједно са партнерским земљама није спорно и да на њима увијек учествују припадници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, те да су на томе и захвални, јер се тако подиже ниво обучености.

- Међутим, формирање одређене високе војно-образовне институције на почетку наилази на препреке с обзиром на то да на нивоу БиХ не постоји закон о високом образовању, а и у складу са Дејтонским споразумом сегмент образовања је у надлежности ентитета и кантона - појаснио је замјеник министра одбране у Савјету министара.

Он је нагласио да је идеја оснивања регионалног одбрамбеног колеџа интересантна, али, поштујући ЕУ као дугогодишње партнере, у њеној имплементацији постоје латентне опасности.

- Наиме, можемо се наћи у ситуацији да изградимо зграду колеџа и врхунски је опремимо, али да она након тога стоји потпуно неискориштена јер колеџ као институцију нисмо у могућности регистровати на одговарајући начин - навео је Гогановић.

Он је додао да је на састанку изнио став да би било неодговорно према грађанима ЕУ да донирају финансијска средства за имплементацију пројеката који нема осигурану одрживост.

- Дакле, иако је идеја партнера из ЕУ добронамјерна, морамо бити искрени да је низ законских и процедуралних проблема са којима се суочавамо да би ова идеја заживјела. Нисам оптимистичан да тренутно постоји политичка сагласност о овом питању - рекао је Гогановић.

Он је напоменуо да ће бити у сталном конаткту са са партнерима из Аустрије ради додатних консултација и разговора, али да није оптимистичан да ће ова идеја заживјети.

На сајту ЦЕДЦ је наведено да би одбрамбени колеџ за западни Балкан требао јачати отпорност региона и побољшати његову интероперабилност.

- Како би се додатно повећала интероперабилност, ЦЕДЦ је предложио оснивање одбрамбеног колеџа западног Балкана у БиХ. Ово не само да би промовисало регионалну сарадњу, већ би и подржало интероперабилност током процеса приступања ЕУ - наведено је на званичном сајту.

Приједлог пројекта је већ достављен Европској служби за спољне послове и Европској комисији.

ЦЕДЦ је основана 2010. године и окупља министарства одбране шест држава чланица - Аустрије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Словачке и Словеније, док је држава посматрач Пољска.