latinica  ћирилица
24/03/2023 |  14:54 ⇒ 26/03/2023 | 10:16 | Аутор: СРНА

Којић: Влада Српске има пуно право да штити суверенитет

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да Влада Републике Српске има пуно право да штити суверенитет ентитета, који је загарантован Уставом Српске, те да одлука о прекиду односа са дипломатама САД и Велике Британије у БиХ није мијешање у међународне односе.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Он је, коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да се Влада Српске, како каже, "неовлаштено мијеша у спољну политику БиХ и да доноси трагикомичне одлуке о прекиду односа са дипломатама САД и Велике Британије у БиХ", рекао да Република Српска и њене институције имају право да доносе мјере у складу са својим законима.

- Одлука инстутиција Републике Српске се примјењује искључиво на посланике који су вољом народа из Српске у складу са изборним законом изабрани у заједничке институције, а ако говоримо о члану Предсједништва из Републике Српске, он је биран вољом народа у Српској - навео је Којић.

Према његовим ријечима, слање таквих порука и покушај мијешања у унутрашња питања у Републици Српској најбоље показује жељу и тежње Бошњака за стварањем унитарне БиХ, као и њихову повезаност са америчком и британском амбасадом.

- Постаје симптоматично да такве поруке шаље на данашњи дан када су управо ти исти Американци и Британци бомбардовали Србију, гдје су била огромна страдања и разарања, а по истом принципу ти исти Американци и Британци су бомбардовали 1995.
и Републику Српску - подсјетио је Којић.

Он сматра и да се одлуке које се доносе у Републици Српској, у смислу недозвољавања унитарности БиХ, показују као добре.

- Да је БиХ унитарна, српски народ би био мањински и не би имао могућности да брани своја права у таквој унитарној БиХ - закључио је Којић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић најоштрије је осудио одлуку Владе Републике Српске за коју је навео да се "неовлаштено мијеша у спољну политику државе БиХ и да доноси трагикомичне одлуке о прекиду односа са дипломатама САД, Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ".

Бећировић је навео да је "крајње вријеме да Додик добије јединствен и одлучан одговор Запада и проевроатлантских снага у БиХ", помињући "Додикове пријетње унилатералним рушењем Дејтонског мировног споразума и мира у БиХ и региону".