latinica  ћирилица
24/03/2023 |  15:21 ⇒ 26/03/2023 | 10:15 | Аутор: РТРС

ХДЗ и блок предвођен СДП-ом потписали споразум о формирању Владе ФБиХ (ВИДЕО)

Лидери ХДЗ-а БиХ и странака "осморке" данас су у Мостару договорили ресоре у федералној влади коју би, према најави, предсједник тог ентитета Лидија Брадара требало да именује 29. марта.
Мостар - потписан споразум - ХДЗ и блок странака које предводи СДП - Фото: СРНА
Мостар - потписан споразум - ХДЗ и блок странака које предводи СДПФото: СРНА

Иако то није речено, од раније се најављује да ће федерални премијер бити Нермин Никшић. Ипак, још је нејасно на који начин ће доћи до нове извршне власти с обзиром на то да потпис на нову владу Федерације треба да стави и потпредсједник тог ентитета из СДА Рефик Лендо, који је раније поручивао да без СДА нема федералне владе.

ХДЗ БиХ и странке Осморке чврсто су рИИИјешене да окончају 8 годишњи мандат владе СДА федералног премијера Фадила Новалића. Постигли су договор о ресорима: шест припада ХДЗ-у, 10 коалицији око СДП-а. До уторка доставиће имена будућих министара како би предсједник тог ентитета Лидија Брадара именовала нову Владу Федерације.

- Чини ми се да смо показали до краја отвореност да овај посао око именовања Владе Федерације завршимо заједно уз ваљану већину и у заступничком и Дому народу како би могли пп+реузети одговорност за оно што смо говорили јавности нудили претходних мјесеци - рекао је Драган Човић предсједник ХДЗ-а БиХ.

Но, проблем је у томе што потписе на именовање нове федералне владе осим Брадаре морају ставити потпредсједници Федерације из српског и бошњачког народа, Игор Стојановић и Рефик Лендо.

- Ми ћемо понудити састав владе, ми ћемо доказати да имамо паралементарну већину, предсједница Федерације доноси одлуку о именовању и шаље ту одлуку потпредсједницима Федерације и надамо се да ће људи схвати да онај ко има већину формира Владу - каже Никшић.

Надања би се могла изјаловити. Рефик Лендо, из СДА јасно је раније ставио до знања да без СДА нема будуће федералне владе, док је потпис СДП-овог Србина Игора Стојановића на именовање нове владе Федерације неспоран.

- Нема процеса у влади Федерације у наредном периоду без СДА. Нема зеленог свијетла за владу без СДА - сматра Лендо.

Законски рок за формирање владе Федерације истиче 6. априла. Отворено је питање како ће коалиција ХДЗ-а и Осморке заобићи Рефика Ленду и формирати нову владу. Очи су упрте у Крстијана Шмита који би могао донијети одлуку да нису потребни потписи потпредсједника Федерације.

- Нисмо дјеца , знамо ко у БиХ у овом тренутку има овласти да може одблокирати уколико дође до блокаде - сматра Нермин Никшић предсједник СДП-а БиХ.

Од 16 министарских позиција у федералној влади три припадају Србима, једног ће именовати ХДЗ, а два министра биће из групације око СДП-а.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић најавио је да ће наредне седмице бити одржан састанак ових странака са СНСД-ом у вези са функционисањем парламентарне већине и Савјета министара БиХ.