latinica  ћирилица
25/03/2023 |  15:39 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Жунић: Одликовање бригаде ХВО - провокација и увреда за Србе

Додјела ордена злогласној 103. бригади Хрватског вијећа одбране која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине најбахатији је чин провокације и увреда за сваку жртву и њихове породице, али и атак на мир и добре међунационалне односе који владају у Дервенти, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је захвалио грађанима Дервенте, посебно породицама жртава који су, како је нагласио, имали снаге да не реагују на данашњу провокацију.

- Овај чин је, због вријеђања српских жртава и емоција, могао да изазове инцидент који би имао страшне посљедице на односе у Дервенти и свакодневни живот. Почаст жртвама - да, вријеђање туђих жртава - не. А одликовање ХВО је увреда за Србе, дервентске жртве и страдалнике - нагласио је Жунић.

Он је навео да је увреда и провокација величање и одликовање бригаде која је баштинила усташки покрет, користила знамења фашизма, убијала и у логор водила цивиле само зато што су били Срби.

- Чланови моје породице су жртве. Највећи дио моје породице је тамновао у логорима које су основали припадници злогласне бригаде, а коју је одликовао предсједник Хрватске Зоран Милановић. Овакве догађаје у будућности треба забранити, јер дирање незараслих рана не гарантује мир и безбједност - навео је Жунић.

Он је истакао да је данашњом провокацијом мир био угрожен и да се само достојанством и смиреношћу грађана Дервенте није десио инцидент.

- Имам осјећај да је неко тај инцидент тражио и очекивао јер не постоји други разлог за овако тешку провокацију каква је додјела ордена злогласној 103. ХВО бригади и то у страдалничкој Дервенти и у Републици Српској - рекао је Жунић.