latinica  ћирилица
25/03/2023 |  17:04 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске поводом одликовања бригаде ХВО у Дервенти; Увреда за сваку жртву (ВИДЕО)

Поводом додјеле ордена злогласној 103. бригади Хрватског вијећа одбране која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине из Српске оштра реаговања.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Дервента несумњиво у Републици Српској и прије, а и послије посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића, те да је хрватска војска у Српској несумњиво губитничка.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да одликовање злогласној бригади Хрватског вијећа одбране не доприноси помирењу, нити унапређењу добросусједских односа.

Борачка организација Републике Српске саопштила је да окупљање великог броја припадника некадашње 103. бригаде Хрватског вијећа одбране у Дервенти представља нови акт агресије и вријеђање српских жртава.

Додјела ордена злогласној је 103. најбахатији чин провокације и увреда за сваку жртву и њихове породице, али и атак на мир и добре међунационалне односе који владају у Дервенти, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

- Овај чин је, због вријеђања српских жртава и емоција, могао да изазове инцидент који би имао страшне посљедице на односе у Дервенти и свакодневни живот. Почаст жртвама - да, вријеђање туђих жртава - не. А одликовање ХВО је увреда за Србе, дервентске жртве и страдалнике - нагласио је Жунић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је додјела одликовања директна увреда за све жртве и њихов породице.

- Управо тај данашњи чин, и то дан уочи обиљежавања страшног злочина над Србима у Сијековцу, додатно понижава српске жртве. Злочином у Сијековцу, који је почињен крајем марта 1992. године, послата је јасна порука Србима шта их чека, јер је тај злочин, након убиства српског свата у Сарајеву, био и окидач сукоба у БиХ и чин агресије Хрватске војске на Републику Српску - истакао је Којић за Срну.

Из Социјалистичке партије Српске су саопштили да је овакво окупљање у Републици Српској недопустиво, те да предсједник сусједне државе Хрватске непотребно отвара тек залијечене ране из протеклог рата.

- Социјалистичка партија Српске сматра крајње непримјереним данашњи поступак Зорана Милановића, предсједника Републике Хрватске, који је у Дервенти, у Републици Српској, одликовао злогласну 103. бригаду ХВО-а. Поменута бригада је починила застрашујуће злочине на подручју Посавине, окупирала овај дио Српске, те распирила ратни пламен који је прогутао БиХ - саопштили су из СПС-а.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да долазак Милановића у Дервенту на прославу оснивања 103. бригаде ХВО и уручивање одликовања тој по злу чувеној јединици на годишњицу стравичног злочина који је регуларна Хрватска војска учинила у Сијековцу само неколико километара даље, представља скандал, отворен шамар, тешку увреду српском народу и срамно ругање свим српским жртвама у Посавини.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић назвао је долазак Милановића у Дервенту скандалом и националном срамотом.

Генерални секретар Социјалистичке партије Никола Вукчевић оцијенио је да је додјела одликовања озбиљна провокација и вријеђање српских жртава и оних који су били заточени у логорима које су основали припадници ове бригаде.

Повезане вијести:

Милановић присуствовао обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО