latinica  ћирилица
26/03/2023 |  07:33 ⇒ 09:22 | Аутор: sputniknews.com

Апокалиптичне сцене: Разорни торнадо у дијелу САД, 26 погинулих, десетине повријеђених (ВИДЕО)

Агенција за ванредне ситуације америчке државе Мисисипи саопштила је да је у торнаду у тој савезној америчкој држави погинуло најмање 25 људи, десетине је повријеђено, док је у Алабами погинуо један мушкарац, преносе амерички медији.
Торнадо у САД (Фото: EPA-EFE/THOMAS GRANING) -
Торнадо у САД (Фото: EPA-EFE/THOMAS GRANING)

Амерички предсједник Џозеф Бајден прогласио је данас ванредно стање у Мисисипију након што је у удару торнада у тој држави погинуо најмање 25 људи и још једна у Алабами.

Савезна влада би након проглашеног стања катастрофе могла да упути додатана средства у погођену област када ресурси савезне државе више не буду довољни.

Снажан торнадо погодио је синоћ руралне области америчке савезне државе Мисисипи и изазвао разарања дуж своје путање у дужини од око 160 километара, саопштиле су федералне и локалне власти.

Торнадо је уништио бројне објекте и онеспособио електродистрибутивну мрежу, наводи се у извјештају Националне метеоролошке службе, пренио је раније АП.

Олујно вријеме донијело је и град величине лоптица за голф у неколико држава на југу САД због чега су власти издале упозорење на "опасност по животе људи".

Национална метеоролошка служба потврдила је да је торнадо проузроковао значајну материјалну штету у подручју удаљеном 96 километара сјевероисточно од Џексона, у држави Мисисипи.

Градови Силвер Сити и Ролинг Форк претрпјели су разарања од торнада који је наставио да се креће даље у правцу сјевероистока брзином од 113 километара на сат без слабљења, ка Алабами у правцу градова Вајона и Ејмори.