latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:02 ⇒ 14:05 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад гради нову осовину, сличну блоку нацистичке Њемачке и Јапана

Запад почиње да гради нову осовину попут оне коју су изградили фашистичка Њемачка и милитаристички Јапан, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин у интервјуу за телевизију Русија 24.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV, илустрација)

- Шта раде Сједињене Америчке Државе? Стварају све више нових савеза. И то западним политичким аналитичарима даје разлог да говоре да Запад гради нове "осовине". Не ми, већ западни аналитичари сами говоре да Запад почиње да гради нову осовину сличну оној коју су тридесетих година прошлог вијека створили фашистички режими у Њемачкој и Италији и милитаристичком Јапану - нагласио је руски предсједник.

Путин је подсјетио да је НАТО 2022. године договорио нови стратешки концепт развоја блока.

У стратешком концепту Сјеверноатлантске алијансе експлицитно се говори о плановима за развој односа са земљама Азијско-пацифичког региона и о плановима за стварање "глобалног НАТО-а".

Он је додао да су у концепту наведене Нови Зеланд, Аустралија и Јужна Кореја.

Сарадња Русије и Кине није војни савез

Путин је нагласио да сарадња Русије и Кине није војни савез, те да не представља никакву пријетњу за Запад.

- Ми с Кином не стварамо никакав војни савез. Тачно је, имамо сарадњу и у војно-техничкој сфери, не кријемо то, него радимо транспарентно, тамо нема ничега тајног - рекао је Путин .

Путин је истакао да Русија и Кина заједно изводе војне вјежбе, али да се оне организују и са другим државама, "без обзира на догађаје у Донбасу, Запорожју и Херсону".