latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:38 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Потписан споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонске (ВИДЕО)

Потписан споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонске.
Потписан споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонске - Фото: РТРС
Потписан споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонскеФото: РТРС

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован данас је истакао да је Епископска библиотека у Пакрацу друга у свијету по броју јужнословенских штампаних књига, те је изразио увјерење да ће сарадња са Универзитетом у Бањалуци допринијети размјени искустава, те развоју научноистраживачког рада.

Истакао је да назив Епископска књижница у Пакрацу потиче из 19. вијека, те да је то најзначајнија српска библиотека западно од Дунава и Дрине, али и трећа библиотека Српске православне цркве послије Хиландара и Патријаршије у Београду.

Владика Јован изразио је задовољство што је у Пакрацу потписан споразум са бањалучким Универзитетом, чији је студент био, те навео да ће већ данас та сарадња званично почети округлим столом посвећеном Горичком зборнику.

- Округли сто се односи на фототипско издање једног од најзначајнијих рукописа српског културног и рукописног насљеђа, а то је преписка Јелене Балшић, кћери цара Лазара, са монахом Никоном, који је био њен духовни отац - рекао је епископ Јован.

Према ријечима владике Јована, најстарија књига у библиотеци је "Инкунабола", рана штампана књига из 1497. године.