latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:22 ⇒ 09:25 | Аутор: sputniknews.com

Трансродна особа убила троје дјеце и троје одраслих у хришћанској школи у САД

Одри Хејл (28), трансродна жена из Нешвила, идентификована је као нападач на приватну хришћанску школи у том граду у америчкој држави Тенеси, у којем су убијена три дјетета и три одрасле особе.
Одри Хејл (Фото: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT) -
Одри Хејл (Фото: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT)

Хејлова, бивша ученица ове школе, дошла је у њу наоружана са двије полуаутоматске пушке и пиштољем, саопштила је полиција. Она је убила три деветогодишња дјетета, ученика школе, као и троје запослених, старих између 60 и 61 годину, наводе амерички медији. Потом је са другог спрата школе пуцала на полицајце који су се приближавали згради, да би је полицијски тим убио у ходнику школе.

Полиција није изнијела детаље о могућем мотиву напада, мада претпоставља да је у питању нека врста огорчености на школу код Хејлове, која је некада похађала ту установу.

Она није имала криминални досије прије ове масовне пуцњаве, а у њеној кући нађено је још оружја – двије сачмарице, од којих једна са скраћеном цијеви.

Код убијене жене која је извела напад нађене су и детаљне мапе школе као и други докази који указују на то да је напад пажљиво планиран.

Хејлова се бавила графичким дизајном, а прошле године је дипломирала на Носи колеџу за умјетност и дизајн, гдје је награђивана за успјехе, наводе амерички медији. Рођена је као жена, а представљала се као мушкарац.

Поводом овог напада огласио се и амерички предсједник Џозеф Бајден, који је наложио да заставе на Бијелој кући, јавним и војним установама буду спуштене на пола копља.

- Морамо учинити више да зауставимо насиље ватреним оружјем. То распарчава наше заједнице. Поново позивам Конгрес да усвоји забрану за јуришно оружје - рекао је Бајден у Бијелој кући.