latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:52 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Вишковић и Хуртић осудили напад на повратничку породицу у Вишеграду

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са министром за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Севлидом Хуртићем.
Вишковић са Хуртићем - Фото: Тwitter
Вишковић са ХуртићемФото: Тwitter

Премијер Вишковић и министар Хуртић осудили су недавни напад на повратничку породицу у Вишеграду, оцијенивши да је ријеч о нападу из користољубља, те позвали надлежне органе и институције да што прије потпуно расвијетле овај случај.

На састанку је разговарано о активностима Министарства за људска права и избјеглице, у вези са реализацијом инфраструктурних пројеката за рјешавање питања повратника и расељених лица, као и о другим актуелним питањима.

Министар Хуртић упознао је премијера Вишковића и са активностима Министарства које се односе на подршку Ромима у Републици Српској и БиХ, када је ријеч о образовању, здравственој заштити и изградњи стамбених објеката.

Хуртић је јуче у Вишеграду најавио да ће тражити састанак са Вишковићем и министром унутрашњих послова Снишом Караном да би до краја био расвијетљен недавни напад на повратнике у селу Омерагићи.

Представници општине Вишеград истакли су да случај нема националну конотацију већ представља чин користољубља, наводећи да су током минулих двадесет година међунационални односи у овој општини добри.

Полиција из Вишеграда ухапсила је 24. марта увече мушкарца из овог мјеста чији су иницијали Б.П. осумњиченог за разбојништво над Фадилом и Ајшом Мемишевић из села Омерагићи које је извршено истог дана.

Осумњичени је пуштен након истека 24 часа од лишења слободе, с обзиром на то да надлежно Тужилаштво у Источном Сарајеву није предложило мјеру притвора.

Из Окружног тужилаштва наводе да из доказа које је до тада обезбиједила Полицијска управа Фоча "није произилазила основана сумња да је ухапшено лице извршилац овог кривичног дјела", те да "против њега није поднесен приједлог за одређивање мјере притвора јер нису испуњени законски разлози".

У Полицијској управи су рекли да не могу улазити у одлуке Тужилаштва, те да лице Б.П. остаје главни осумњичени за кривично дјело разбојништво и против њега се и даље предузимају истражне мјере и радње. У наредном периоду биће урађено вјештачење доказа пронађених на лицу мјеста, додали су из Полицијске управе Фоча.