latinica  ћирилица
29/03/2023 |  07:12 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Минић: Исплаћени сви подстицаји, повећано суфинансирање капиталних инвестиција (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да су исплаћени сви подстицаји за пољопривреду за прошлу годину, као и да је повећан износ суфинансирања капиталних инвестиција.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је подсјетио да је објављен јавни позив за капиталне инвестиције који предвиђа до 40 милиона КМ за финансирање инвестиција у пољопривредну механизацију, опрему, објекте и основно стадо у сточарству, инвестиције у биљној производњи, рибарству, прераду на газдинству и технолошку опрему у прехрамбеној индустрији.

Он је за РТРС навео да је само ове године поднесено 750 захтјева за субвенционисање набавке трактора, док је у протекле четири године субвенционисано укупно 1.000 трактора.

Минић је рекао да је укупни аграрни буџет за ову годину 180 милиона КМ, што је повећање од 70 одсто у односу на све изворе финансирања сектора пољопривреде у прошлој години.

Када је ријеч о прољећној сјетви, Минић је навео да пројекције показују да би овогодишња сјетва требало да буде боља у односу на претходну годину, подсјећајући да је донесен пакет мјера подршке који укључује регресирање дизела.