latinica  ћирилица
29/03/2023 |  08:32 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Видовић: Задржана ликвидност буџета (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Српска, упркос инфлацији и свим проблемима присутним на глобалном свјетском тржишту у којима ниједна земља не послује нормално, успјела задржати ликвидност буџета и исплатити све своје обавезе.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Она је рекла да ће се то тако наставити и до краја године, подсјетивши да је републичи буџет усвојен на вријеме.

- Усвојили смо и програм јавних инвестиција које за наредне три године износе 1,8 милијарди КМ, од чега ће се један дио реализовати у овој години. Значајне су нам инвестиције из буџета. У прошлој години је то било 250 милиона, а то су пројекти који се и данас завршавају - навела је Видовићева у интервјуу Срни поводом 100 дана рада Владе.

НЕКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЗАПОЧЕТЕ, НЕКЕ КРЕЋУ У РЕАЛИЗАЦИЈУ У КРАТКОМ ВРЕМЕНУ

Видовићева је истакла да су у Републици Српској кренуле врло значајне инвестиције, од којих су неке започете, а неке ће почети да се реализјују у врло кратком времену.

- Изградња хидроелектране `Бук Бијела`, чија је инвестиција око 560 милиона КМ, јесте пројекат који је већ почет, гдје се раде одређени припремни радови. Тај посао ће сасвим сигурно почети у овој години - рекла је Видовићева.

Према њеним ријечима, почела је и градња ХЕ на Бистрици, те су завршени преговори са кинеском компанијом и банком за изградњу ХЕ Дабар, гдје су урађени већ значајни радови у вриједности већој од 100 милиона КМ.

За сектор здравства Видовићева је рекла да су у наредне три године предвиђена улагања од 640 милиона КМ, те да ће у овој години у тај сектор бити уложено 257,5 милиона КМ.

- Ради се болница у Добоју, треба да почне градња болнице у Требињу, док је Приједор остао у опцији да ли да се гради нова болница или реновира постојећа - додала је Видовићева, подсјетивши да се све инвестиције у здравству финансирају из буџета.

ДАЉЕ ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ФИНАНСИЈСКОГ ТРЖИШТА, УЛАГАЊА У ПОЉОПРИВРЕДУ И ИНФРАСТРУКТУРУ

Видовићева је навела и да се у министарству на чијем је челу ради на изради закона о осигурању који ће у овој години бити упућен у скупштинску процедуру и који представља стратешки закон.

- Постојећи Закон о осигурању је доста стар, има проблема. Заједно са осигуравајућим кућама и Агенцијом за осигурање радимо нови закон и једна од његових важнијих ствари биће дигитализација, то јесте, повезивање друштава у Агенцију и омогућавање свим клијентима да у сваком моменту виде своју полису и шта се дешава - навела је Видовићева.

Према њеним ријечима, тиме ће се осигуравајуће куће довести на виши ниво, са чиме су се и оне сагласиле да је то неопходно и да се једино тако може избјећи сива зона која постоји у тој области.

Она је рекла да се сваке године ради на побољшању квалитета финансијског тржишта у Српској.

- Сада је проблем због опште ситуације у свијету због које финансијска тржишта доживаљавају велике потресе. Ми смо у изради закона о електронском новцу, који у овом моменту преживљава велике потресе. Хоћемо да уредимо ту област и када дође нормално вријеме, вјерујем да ће се доста више радити и са тим новцем - навела је Видовићева.

Она је подсјетила и да је за пољопривреду одређено 180 милиона КМ и да се очекују веће засијане површине и већи приходи у тој области.

Видовићева је констатовала да су за Српску најважнији ресурси енергетика, пољопривреда и туризам и да се у те области мора значајно улагати, јер само инвестиције у кризним временима омогућавају опстанак једној друштвеној заједници.

- Ту су и велике инвестиције у ауто-путеве. То није профитабилно у моменту и нису то директно профитабилне инвестиције, али су ауто-путеви профитабилни индиректно, јер олакшавају и појефтињују све послове у привреди и другим дјелатностима - оцјенила је Видовићева.

ПОТРЕБНО ЈЕ ДЕФИНИТИВНО РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ МИНИМАЛНЕ ПЛАТЕ

Видовићева је подсјетила да је минимална плата повећана на 700 КМ, истичући да је у овој години потребно дефинитивно ријешити питање минималне плате, то јесте, да се утврди минимална плата по гранама дјелатности.

- Већ имамо наговјештаје и позиве од послодаваца да се почне преговарати у том смислу. Основни преговарачи су послодавци и синдикат и нећемо се у то мијешати, али они су од нас затражили одређене податке како би могли реалније да ураде те договоре о тој теми - навела је Видовићева.

Она је подсјетила и да је с циљем растерећења привреде укинута републичка такса комплетно ове године, која се у претходне двије године смањивала за 30 одсто, и да је то била значајна ставка која је буџету доносила 20 милиона КМ на годишњем нивоу.

Видовићева је навела и да је измјењена регулатива у вези са Фондом за развој и запошљавање, као и да у овој години почиње рад на фискализацији на дигиталном принципу, што ће донијети значајне ефекте за републички буџет.

- Повећавали смо и пензије и борачке додатке и социјалну заштиту и трудићемо се да у овој години исплатимо сва та повећања која нису мала. Увели смо и нова права за одређене категорије као што су родитељи са четворо и више дјеце које ће коштати буџет од 70 до 80 милиона КМ, што је значајна цвифра - рекла је Видовићева.