latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:49 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

СНСД, СП, ДЕМОС, НПС И ДНС потписали споразум о политичкој сарадњи

Општински одбори СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, НПС-а и ДНС-а Брод потписали су споразум о политичкој сарадњи за наредних 12 мјесеци.
ОО СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, НПС-а и ДНС-а Брод потписали споразум - Фото: СРНА
ОО СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, НПС-а и ДНС-а Брод потписали споразумФото: СРНА

Споразум предвиђа заједничко коалиционо дјеловање, координацију и усаглашавање о свим суштинским питањима друштвено-политичког живота на подручју општине Брод, као што су заједнички наступи на сједницама локалног парламента, медијски наступи и наступи и учешћа на јавним манифестацијама и догађајима.

Споразум је на снази до 31. марта наредне године, након чега ће стране потписнице приступити новом предизборном преговору о даљем коалиционом дјеловању.

- Овај споразум представља круну вишегодишње заједничке сарадње политичких актера, који су заједно, са својим бирачима, препознали значај и неопходност алтернативе постојећим политикама на подручју општине Брод - истакао је предсједник ОО СНСД-а Брод Милан Зечевић.

Зечевић је додао да је на подручју општине евидентно потпуно неуређено стање, што потврђује и то да је већина јавних функција у колапсу, од комуналних дјелатности преко социјалне политике, што се огледа у абнормалном порасту јавног дуга, од дугова према пореској, пензионом и здравственом фонду до дугова према добављачима.

Из опозиције наводе да је скупштинска већина у Броду окупљена око СДС-а и ПДП-а изазвала низ проблема и финансијски неодговорних потеза који су довели до блокада рачуна комуналног предузећа и саме локалне управе.

Предсједник ОО СП-а Брод Милош Станишић рекао је да на сједницама Скупштине општине Брод активно, већ двије године, упозоравају на константно кршење законских прописа и доношење нерационалних рјешења за пословање локалних јавних предузећа и установа и додао да су се више пута обраћали и вишим правним инстанцама на републичком и регионалном нивоу.

Потписивању споразума о политичкој сарадњи присуствовали су и регионални чланови политичких партија Сања Вулић из СНСД-а, Славен Гојковић из СП-а, Предраг Стојић
из ДНС-а и Синиша Никић из НПС-а.

Скупштина општине Брод броји 25 одборника, од чега опозиција СНСД-СП-ДЕМОС броји 10 одборника, док је 15 одборника из владајућих политичких партија СДС-ПДП-СПС-СРС-ХДЗ-Народна странка Радом за бољитак - Посавска странка, а начелник општине је Зоран Видић из СДС-а.

Предсједник Скупштине општине Брод је предсједник ОО СДС-а Александар Крушкоњић, замјеник начелника Андријана Бановић из ПДП-а, а потпредсједник Скупштине Виктор Јерковић из ХДЗ-а.