latinica  ћирилица
29/03/2023 |  13:19 ⇒ 16:22 | Аутор: sputniknews.com

Игуман Кијевско-печерске лавре: Не напуштамо манастир док на суду не разријешимо ствар

Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио је да монаси неће напустити манастир док се на суду не разријеши случај у вези са уговором о закупу.
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација) -
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација)

- Закон је на нашој страни. Остајемо у лаври док се не заврши судски процес. Имамо дугорочни уговор који се не смије раскинути у ратно вријеме - рекао је он за лист "Украјинска правда".

Медији су раније данас пренијели да ће УПЦ на суду оспорити одлуку о раскидању уговора о закупу и да је тужба већ поднијета.

Истовремено, руководилац синодалног информационо-просветитељског одсјека канонске УПЦ владика Климент је за портал "Страна.уа" истакао да нема правних основа за исељење монаха.

- Ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир - нема. Постоје документи о томе да се 29. марта наводно завршава уговор али сви правни односи, ако постоје нека спорна питања, рјешавају се на суду - рекао је он.

Подсјећања ради, Национални историјски споменик "Кијевско-печерска лавра" наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта.

Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру "монструозан чин".

И папа Фрањо је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао "стране које су укључене у рат да поштују света мјеста".

На хиљаде верника јутрос је дошло у манастир на литургију из цијеле земље.